06
Пон, Дек
9 Нови статии

Марк Фино е френски дипломат от кариерата и старши съветник, отговарящ за изследванията в сферата на разпорстранението на въоръженията, в Женевския център за политика за сигурност (SGSP). Завършил е Кеймбриджкия университет и има докторска степен от Университета в Екс ан Прованс. През 1977-2013 е служител на френското Външно министерство, като заема различни дипломатически постове в Съветския съюз, Полша, Израел и Австралия и участва като представител на страната си в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа и Конференцията по разоръжаване на ООН. През 2013-2015 е старши научен сътрудник в Института за изследвания в областта на разоръжаването на Световната организация (UNIDIR).

През май 2020, в самия разгар на пандемията от коронавирус, американската Корпорация Ранд публикува изключително интересен прогностичен доклад, озаглавен "Бъдещето на войните през 2030: общ преглед и изводи" (1). В него се очертават основните тенденции в глобалното развитие на военно-политическата ситуация, въз основа на което се дават оценки и прогнози относно военните конфликти през следващите десетина години.

През пролетта на 2020 силите на либийското Правителство на националното съгласие (ПНС) съумяха да отблъснат т.нар. Либийска национална армия, ръководена от фелдмаршал Халифа Хафтар, от столицата Триполи. Преминавайки в контранастъпление, те овладяха градовете Тархуна и Бени Уалид и обсадиха град Сирт на средиземноморското крайбрежие.

Andrew Skitt Gilmour, A Middle East Primed for New Thinking: Insights and Policy Options from the Ancient World, 111 p., CSI-CIA, Washington, 2019.

Турбулентното развитие на политическите процеси в Близкия Изток определя повишения интерес на анализаторите от целия свят към региона. Случващите се там събития се нуждаят от осмисляне, адекватна реакция и прогнозиране, а също от формулиране на нови стратегически подходи, включително от страна на правителствата на редица държави по света. Оценката на събитията на международната сцена нерядко изисква от анализаторите използване на разнообразен инструментариум, включително исторически паралели и обобщения.

Синтетичната биология обхваща редица инженерни стратегии с приложно значение като протеинов дизайн, геномен дизайн и конструкция, синтез на природен или синтетичен продукт, ваксини и дори създаване на стандартизирани части за изграждане на вериги в клетки.

Един от основните фактори, гарантиращи просперитета на всяка държава през вековете, а и днес, е свързан с преодоляването на сухоземните и морски пространства. Производството и търговията вървят ръка за ръка, а стремежът към повече печалби е водещ.

„Всеки опит да се пропагандира кемализма и да се пречи на дружбородинци се е тълкувал като изменничество и се наказвал със смърт”.Това твърди в книгата са „В името на името” писателят Салих Бозов. Основната му цел е да докаже, че движението сред българите с ислямско вероизповедание, оглавено от Дружба „Родина”, съществувала в периода 1937-1944, е съпроводено с кръвопролития и е поредния опит за асимилацията им.

Въпреки очакванията на някои, провелата се на 17-18 юни 2020 видеоконферентна среща на военните министри на страните членки на НАТО не беше посветена на реакцията на последиците от пандемията от коронавирус (макар предварително да се твърдеше, че тя ще е сред ключовите теми), а на формулирането на нови планове за сдържане на Русия, включително в ядрената сфера.

През май 2020 полският президент Анджей Дуда подписа новата Стратегия за национална сигурност на страната, непосредствено след което положи венец пред паметника на маршал Юзеф Пилсудски във Варшава, вероятно за да демонстрира приемствеността между политиката на днешна Полша и тази на т.нар. "Втора Жечпосполита", съществувала в периода 1918-1939.

Десет години след глобалната финансова криза в САЩ и Европа бяха инициирани мащабни дебати относно бъдещите модели на капиталистическата икономика и необходимостта от ново икономическо мислене [Виж например Rodrik Resquing... ].

Темата за децата-войници в „Ислямска държава” не привлича много изследователи. Липсват достатъчно научни факти и материали, затова се разчита на статии и видеоматериали, в които се описва начинът на живот, образованието и обучението на децата войници..

На пръв поглед, въпросът, на кого е Летище София изглежда излишен, защото всеки без колебание би отговорил, че летището е на държавата и де юре и де факто. По-осведомените може да добавят, че като добър стопанин държавата мисли перспективно за дългосрочното развитие и управление на тази стратегическа транспортна инфраструктура и затова министърът на транспорта я е отдал на концесия за 35 години на един от най-добрите летищни оператори, доказал се в международен мащаб.