21
Нед, Юли
26 Нови статии

Феноменът на децата-войници в „Ислямска държава” през погледа на медиите

брой 5 2020
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Темата за децата-войници в „Ислямска държава” не привлича много изследователи. Липсват достатъчно научни факти и материали, затова се разчита на статии и видеоматериали, в които се описва начинът на живот, образованието и обучението на децата войници..

Децата в „Ислямска държава“ могат да бъдат разделени на пет категории: деца на чуждестранни бойци или емигранти; деца на местни бойци; изоставени деца - сираци, попаднали в сиропиталищата на „Ислямска държава“; деца, насилствено отнети от техните родители; и деца, които доброволно са се присъединили към ИД (Дронзина, Райчев: 2016:173). Няма нито един нормативен акт, който да съдържа легална дефиниция на понятието дете-войник. Задълженията на малкия войник не са само да се сражава, но и понякога да занимава с готвене, търговия или или дори да оказва „сексуални услуги”. Самата поява на деца в хода на бойните действия може да окаже въздействие върху психиката на противника, предизвиквайки съпричастност към тяхната съдба, или дори да ерозира психическата устойчивост на противниковите бойци. Примери в това отнощения дават Корейската война 1950-1953, както и поредицата арабско-израелски конфликти през ХХ век, а и след това.

Децата най-често са използвани за самоубийствени атаки или като преносители на взривни вещества.[1]  Тук е мястото да напомня, че според чл.1 на първата част на Конвенцията на ООН за правата на детето, като „дете“ се обозначава всяко човешко същество на възраст под 18 години освен ако съгласно закона, приложим за детето в конкретната страна, пълнолетието настъпва по- рано.[2] 

Радикални идеологии и възпитание на децата в затворените общества

Всички промени в училищната система на Ислямска държава целят едно: да превърнат децата от странични наблюдатели в напълно компетентни бойци. Според Татяна Дронзина, този процес преминава през няколко фази. Първата фаза е тяхната социализация. Това е процес, който предоставя на децата възможностите, които ИД предлага. На първите срещи се раздават сладкиши и играчки. Следващата стъпка е да се наблюдават публични екзекуции или филми с такива (Дронзина, Райчев 2016:173).

Опитът от етническите и етнополитическите конфликти категорично доказва, че обикновено под въздействието на крайни идеологии, в рамките на различни конфесии, попадат семейства със сериозни социални проблеми. Разбира се, има и изключения, когато под въздействието на радикални идеологии и радикализирани терористични мрежови структури попадат млади представители на обществени прослойки, които могат да се похвалят с добър жизнен стандарт.

Втората стъпка е обхващането на децата в училищната система. Възпитанието се основава на лоялност към терористичната организация и цели формиране на боеспособни, предани на каузата и безмилостни към враговете на исляма млади бойци. За да се постигне това, се променят както учебният план, така и правилата на поведение в училищата. Най-напред, за да практикуват учителите професията си, те трябва да изкарат специализиран курс по ислямски закон. Момичетата и момчетата се обучават отделно, съответно, от педагози мъже или жени. Променен е дори обликът на училищата. Боядисани са в черен цвят. Според учителка, приела да работи за ИД, единствената книга, която може да се намери в неограничен брой в училищата на организацията, е т.нар. „Наръчник на вярващия”.[3]

Третата фаза, касае подбора. Целта е децата да придобият чувство на гордост и самочуствие, а също да влязат в конкуренция помежду си, в хода на самото военно обучение. Затова те биват насърчавани да шпионират близките и съседите си, като докладват за неизпълнението или неспазването на ислямския закон. Децата, които преминат този етап, се насочват към лагерите за военно обучение (Дронзина, Райчев 2016: 175).

Следващият етап е специализацията. Тези деца, които имат добри комуникативни умения и способности, стават вербовчици на други свои връстници и т.н. За целите на вербовката се използват различни методи, като става дума за деца от 8 до 18 години. Реализацията на добре обмислената матрична система става с помощта на мисионери, демонстриращи съпричастност и солидарност към проблемите на конкретното семейство. Възможността за оказване на помощ - социална, финансова и морална, обикновено се съпровожда с категорични обещания за добра перспектива, включително за образование и стабилна работа, ако децата се подчиняват безусловно на ИД. В същото време са налице и ултимативни елементи, включително заплахи за насилие. Разгърнатата агентурна мрежа по линията „каузалност – съпричастност“ придобива достатъчно широк географски обхват там, където съществуват различия от етнически и етнополитически характер, стари конфесионални различия или подходяща обстановка за прояви на политически сепаратизъм.

При реални бойни действия, например по време на войната в Ирак през 2003, войната в Афганистан през 2001-2014 и особено в сирийската гражданска война, най-малките деца са използвани за носене на оръжия, боеприсапи, храна и вода, а други са куриери, готвачи или изпълняват различни обслужващи функции. По-големите деца (на възраст 13-18 години) пък са част от различните военни структури. В Кот д‘Ивоар, Демократична република Конго, Сиера Леоне, Судан, Уганда или Сомалия например, децата биват вербувани на улицата, на детските площадки, по време на разходка или след училище и в отсъствие на родителите. Много честа ситуация е и продаването на малки момиченца от семейството, поради бедност. Те биват използвани като „сексуални робини”, обслужващи бойците на ИД.

Деца под 16 години са набирани по специална програма, под името „Лъвчетата на халифата“. Не е възможно да се установи, колко са се присъединили доброволно и колко са били заставени да го направят, но е известно, че в момента организацията разполага с 800 непълнолетни бойци. За мнозина от тях, присъединяването към Ислямска държава е единствения начин да оцелеят.

Децата войници в медиите

В редица проучвания се посочва, как децата биват обучавани да не се страхуват от нищо. Те привикват да не изпитват страх от куршуми и да гледат смъртта в очите. Кинодокументалистът Отон Талал Дерки споделя: „Исках да разбера, как децата стават това, в което се превръщат. Що за хора са ислямистите, какво ги кара да правят това и как успяват да променят така мозъците на тези хора“. Дерки е автор на документалния филм „Бащи и синове“, заснет в провинция Идлиб, в Североизточна Сирия. За разлика от други терористични организации, ИД не крие, че използва деца войници. Напротив, медийният център „Ал Хаят“ постоянно продуцира видеоклипове, посветени специално на детското участие във войната. Сред малцината, успели да се измъкнат от лагерите за военно обучение, е 14-годишно иракско момче, което разказва пред медиите своята история. Според него, част от тренировките са включвали отсичане главата на манекен и упражняване на бойни изкуства, като момчетата са заставяни да се бият до кръв с други като тях (например, Яхия се бие с десетгодишния си брат, като му счупва челюстта). Децата постоянно са малтретирани от инструкторите, според които това ще ги направи по-твърди и непоколебими бойци.[4]

Играчките на децата-войници са оръжията и бомбите. Самото обучение пък цели да им внуши, че трябва да избият колкото се може повече неверници и да са готови във всеки един момент да жертват живота си. Учат ги, че това е мисията им. Във военните зони децата все по-често биват използвани като бойци, принуждават ги действат като атентатори самоубийци или пък ги използват като човешки щит. Много от децата стават войници по принуда. Например, защото къшите им са разрушени, а близкита и приятелите им - избити. Военните конфликти травмират най-силно малките. Повечето деца-войници хващат оръжие не по собствена воля, а по принуда. В Ирак и Сирия децата под 12-годишна възраст преминават военна подготовка, използват ги като информатори и охрана. Както вече споменах, в някои случаи те се използват и за извършване на екзекуции и самоубийствени атентати. Положението на детето е такова, че то няма власт, а зависи от родителите си, от други хора, от обществото, като цяло. Това е и една от причините децата да се стремят да станат по-силни и да пораснат, а присъединяването към ислямските терористи им дава усещане, че са го постигнали.

Участие на деца в съвременните военни конфликти.

Групировките, които използват деца за атентатори-самоубийца, са: Ислямска държава, Боко Харам, Ал Кайда, радикални палестински групировки („Хамас“, „Ислямски джихад“ и т.н.) и други[5]. В това отношение терористите от Ислямска държава не познават никакви задръжки. Използват децата като живи щитове, а понякога ги принуждават да насилват и да убиват други хора. Участието на деца в публични екзекуции е позволено в последните 14 месеца на военното им обучение и се смята за най-убедителното доказателство за тяхната лоялност към организацията. В доклад на Европейския парламент се споделя, че макар в конфликтните зони децата да са основно жертви, те са и обект на индоктринация и обучение, което може да създаде потенциални заплахи за бъдещето.[6] Въпреки че всички известни култури налагат възрастови ограничения относно участието на непълнолетни лица във военни действия, използването им е факт през цялата човешка история. В имперския флот на Наполеон например, деца са осигурявали постоянната доставка на барут. Архивите пазят снимки на деца, участвали в сражения по време на Испанската гражданска война. Деца войници участват по време на Втората световна война в Полша, СССР и Германия (Дронзина, Райчев 2016:176)

Статистика на детските жертви по време на военни конфликти

Според изследване на УНИЦЕФ, поне 300 000 деца са членове на различни военни групировки. Някои от тях са били отвлечени от въоръжени групи и разделени от семействата си. На 25 март 2016, на стадион южно от Багдад, юноша на възраст около 16 години взривява носените от него експлозиви в момента на награждаване на победителите в детски футболен турнир. Убити са около 29 деца.  По последни данни на УНИЦЕФ, хиляди деца са отвлечени в Ирак като момичетата най-често биват продавани като сексуални робини, а момчетата са принуждавани да станат войници или терористи-самоубийци.[7] По данни на Ватикана, 2014 е била особено тежка в това отношение, тъй като само в Сирия и Ирак  са били вербувани повече от 10 000 деца. Отвлечените и въдворени във военни лагери сирийски момчета са приблизително 1500.[8]

Различни източници[9] посочват, че над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия, навлизаща днес в деветата си година. Това сочи нова равносметка, публикувана от Сирийския център за наблюдение на човешките права. Сред жертвите има 112 000 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна, която от 2011 е арена на гражданска война.

Твърде показателни, макар доста противоречиви, са и данните от гражданската война в Източна Украйна. Над 10 000 деца са станали жертва на военните конфликти в световен план: убити, осакатени или изнасилени. Повече от 21 000 са сигналите за нарушени права на деца, по данни са на ООН от миналата 2019. В сравнение с предишни години е налице тревожно нарастване.  Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш изрази силна тревога във връзка с този печална статистика.  Докладът обхваща продължаващи конфликти като тези в Йемен и Нигерия.[10] Според информацията, хиляди непълнолетни лица си били привлечени насилствено в армията като войници. В същото време много ранени деца не са получили навреме необходимото лечение. Насилието срещу жени и деца се изразява и в насилственото им обръщане в исляма. „Децата на тероризма” имат различни лица и истории. Сред общите неща между тях е, че всички са били преки или косвени жертви на терористични актове.[11] Някои от тях са ранени, а други са изгубили близки.

Заключение

През последните години все повече деца се оказват участници във военни конфликти или в терористични действия. Медиите са основните източници на разпространение на видеоматериали в мрежата, в които се показва обучението на малките войници. Свободният достъп до интернет позволява на много от децата да бъдат привлечени и обучени онлайн, чрез тези видеоклипове.

 

Източници:

Ilona Bierdzycka, Dziecko – żołnierz jako czynna ofiara konfliktu zbrojnego, 115 – 132 str, Polski Rocznik Praw Człowieka i Prawa Humanitarnego 4

Dobrowolska 2011: Dobrowolska, J.  – Polak// Ludzie w cieniu wojny. Ludność cywilna podczas współczesnych konfliktów zbrojnych, Poznań, 2011, p 133-134

Дронзина, Райчев 2016: Дронзина, Т., Райчев, Я. Жените в „Ислямска държава“.София

 

Онлайн източници:

Величкова, Велина. Групировките, които използват деца като камикадзета//22.16.2016   https://dariknews.bg/novini/komentar/grupirovkite-koito-izpolzvat-deca-kato-kamikadzeta-1600623  (27.05.2019)

Дети: солдаты-убийцы. 12.01.2020. https://ufospace.net/news/deti_soldaty_ubijcy/2015-08-04-6381

Децата на тероризма 22.01.2020 https://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_1008214907_Detsata_na_terorizma

Дойче Веле. Децата на халифата: Как обучават следващото поколение джихадисти// 24.03.2019 https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/decata-na-halifata.html  (27.05.2019)

Европейски парламент. Тероризмът в ЕС: терористични актове, жертви и арести 22.01.2020 https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/security/20180703STO07125/terorizmt-v-es-teroristichni-aktove-zhertvi-i-aresti

УНИЦЕФ. Конвенция на ООН за правата на детето// ноември 2014 https://www.unicef.org/bulgaria/sites/unicef.org.bulgaria/files/2018-09/CRC_bg.pdf  (27.05.2019)

https://www.unicef.pl/Centrum-prasowe/Informacje-prasowe/UNICEF-Nawet-300-000-dzieci-zolnierzy-na-swiecie

Khalil, Ahmad. 2014. What It’s like to Teach in Syria Under ISIS Rule. 12.01.2020 https://abcnews.go.com/International/teach-syria-isis-rule/story?id=27088212

 

Media suggestions for children in military conflicts

Nadezhda Stanulova-Delkova

 

Anotation: The article examines the effects of radical ideologies in the closed societies, as well as the impact of media on children and their education, the involvement of children in self-sacrificing terrorism and other actions of violation. The study provides also statistics on child casualties of war and military conflicts

Key words: radical ideologies, children, education, terrorism, military conflicts

 

Бележки:

 

*Магистър по национална сигурност и отбрана от Военна академия „Г.С.Раковски”

 

[1] J. Dobrowolska – Polak, Ludzie w cieniu wojny. Ludność cywilna podczas współczesnych konfliktów zbrojnych, Poznań, 2011, s. 133-134

[2] Конвенция за правата на детето - https://www.unicef.org/bulgaria/sites/unicef.org.bulgaria/files/2018-09/CRC_bg.pdf (27.05.2019)

[3] Khalil, Ahmad. 2014. What It’s like to Teach in Syria Under ISIS Rule. 12.01.2020 https://abcnews.go.com/International/teach-syria-isis-rule/story?id=27088212

[4] Дети: солдаты-убийцы. 12.01.2020. https://ufospace.net/news/deti_soldaty_ubijcy/2015-08-04-6381

[5] Децата на халифата: Как обучават следващото поколение джихадисти? https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/decata-na-halifata.html  (достъп 27.05.2019)

[6] Тероризмът в ЕС: терористични актове, жертви и арести 22.01.2020 https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/security/20180703STO07125/terorizmt-v-es-teroristichni-aktove-zhertvi-i-aresti

[7] Групировките, които използват деца като камикадзета 27.05.2019 https://dariknews.bg/novini/komentar/grupirovkite-koito-izpolzvat-deca-kato-kamikadzeta-1600623

[8] Дети: солдаты-убийцы. 12.01.2020. https://ufospace.net/news/deti_soldaty_ubijcy/2015-08-04-6381

[9] Деца са жертви на войната в Сирия. 27.05.2019  https://fakti.bg/world/367451-21-000-deca-sa-jertvi-na-voinata-v-siria

[10] Информационен сайт News.bg-Доклад на ООН- https://news.bg/world/oon-10-000-detsa-sa-zhertvi-na-voynite-po-sveta.html

[11]  Децата на тероризма 22.01.2020 https://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_1008214907_Detsata_na_terorizma

Поръчай онлайн бр.3 2024