19
Сря, Юни
8 Нови статии

Влиянието на южнокорейската мека сила върху проблема с човешките права в Северна Корея

брой 1 2024
Typography

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

През ноември 2021, севернокорейски ученик получи смъртна присъда за разпространение на южнокорейския сериал “Игра на калмари” (Squid Game), излъчвн по Netflix, който е с рекордни гладения за един месец в досегашната история на компанията (над 1.6 млрд. часа).[1]

Подобни присъди не са новост в севернокорейското законодателство, имайки предвид идеологията на страната, на която са подчинени всички политически, икономически, военни и социални аспекти. По принцип, смъртните присъди се издават на политически затворници, противници на режима, избягали от страната севернокорейци, които са се върнали обратно, и други. През годините, в зависимост от двустранните отношения между Южна и Северна Корея (КНДР), е имало и позитивни реакции от страна на лидера Ким Чен Ун. Неговото управление започна през 2011, след смъртта на баща му Ким Чен Ир. През следващата 2012 южнокорейският хит Gangnam style завладя света, като стана първото ютюб-видео с 1 млрд. гледания, акумулирани за първите пет месеца след примиерата му на платформата. Това даде тласък за трансформирането на “Корейската вълна” (т.е. разпространението на южнокорейската култура извън пределите на Република Корея)  от регионален в глобален феномен - тя завладя световната музикална сцена, оставяйки отпечатъка на корейската група BTS, която през последните пет години спечели 12 музикални награди на Билборд (рекорден брой награди, давани на група). През 2019 пък, южнокорейският филм “Паразит” (Parasite) спечели четири Оскара, отново поставяйки исторически рекорд като първата неанглоезична творба, получила Оскар за най-добър филм. Тези постижения на южнокорейската развлекателна индустрия са част от меката сила на страната. Мека сила е умението за въздействие и влияние чрез убеждение за постигане на желаните резултати (в контраст с твърдата сила, за която е характерно влиянието чрез принуда). Джоузеф Най обяснява, че чрез меката сила “най-добрата пропаганда не е пропаганда”.[2] Привличането става чрез културата, образованието, икономиката и демократичните ценности. През последните десет години Република Корея развива своята мека сила чрез “Корейската вълна”. Привлекателността на корейското образование за чуждестранните студенти също е сред важните източници на меката сила на страната, както и за оформянето на националното брандиране (през 2019 в Южна Корея учат 160 хил. чуждестранни студенти).[3] Другите два елемента на меката сила на Република Корея (РК) са успешната икономика (десета световна икономическа сила и водеща световна креативна икономика, според Bloomberg, за 2021) и практикуването на ценностите на свободната демокрация чрез развитото гражданско общество. Несъмнено, меката сила на РК оказва значително влиянение върху северната и съседка - не заради достъпността, защото за севернокорейците гледането на всякакъв тип чуждестранни филми и слушането на чуждестранна музика е забранено със закон, а заради липсата на езикова бариера това влияние представлява сериозна идеологическа заплаха за севернокорейския режим.

Както е известно, в момента е налице застой в преговорите между САЩ и КНДР, като последните бяха проведени през февруари 2019 в Ханой. Неуспехът да се определи  най-изгодното алтернативно поведение (BATNA) в преговорите на двете страни доведе до внезапното им прекратяване и спиране на комуникацията между тях по въпроса за денуклеаризацията на полуострова. Ситуацията допълнително ескалира в негативна посока след като новото правителството на южнокорейския президент Юн Сок Йол (поел поста през май 2022) постави условието “първо денуклеаризация, а след това икономическа помощ.”[4] Тази политика е в контраст с курса на предшественика му Мун Дже Ин, който беше извел на преден план затоплянето на отношенията със Севера и ролята на РК като медиатор между САЩ и Северна Корея. През първите три месеца след идването на власт на новото южнокорейско правителство напрежението на полуострова ескалира заради севернокорейските ракетни изпитания (рекордните 31, само до юни на 2022)[5]. В отговор на тези тестове, за три от които се смята, че са били с междуконтинентални балистични ракети (ICMB), Съветът за сигурност на ООН обсъди проекторезолюция за налагане на още по-тежки санкции срещу Пхенян. Санкциите върху КНДР имат сериозен икономически ефект, който бе подсилен от глобалната пандемия от Covid 19, както и от неблагоприятните природни условия (наводнения и т.н.) в “отшелническото кралство”.
Всичко това допринася за зачестилото търсене и интереса към южнокорейски филми и сериали от страна на севернокорейските граждани. В настоящата статия ще разгледам въпроса за степента на влияние на южнокорейската поп-култура върху смъртните присъди, издавани в Северна Корея. На първо място, ще бъде направен преглед на зачестилите случаи на смъртни наказания за гледане и разпространение на южнокорейска поп-музика и филми. На второ място, ще бъдат посочени мерките на севернокорейската управляваща партия за усилване на контрола върху достъпа до чуждестранна музика и филми (и по-конкретно за тези от Южна Корея). На трето място, ще се опитам да прогнозирам промените в севернокорейското общество под влияние на южнокорейската поп-култура.

 

Смъртното наказание в Северна Корея

 

След края на Втората световна война Южна и Северна Корея са разделени, а Корейската война (1950-1953), която започва като опит за насилствено военно обединение от страна на Севера, оставя страната разделена по 38-мия паралел за неопределен период от време. Докато РК се развива като демократична държава и през 2021 е 7-мата водеща икономика в света, КНДР се превръща в своеобразно “отшелническо кралство”, подвластно на три поколения тоталитарни лидери. Наред с върховния лидер, константа в политическото управление на страната от 1949 насам остава Корейската Работническа Партия (КРП). Идеологията на партията се основава на социализма, национализма и идеологията “чучхе”, според която страната трябва да разчита на собствените си автономни сили.[6] Тази идеология първоначално бива представяна като оригинална интепретация на марксизма-ленинизма от страна на първия севернокорейски лидер Ким Ир Сен, но впоследствие придобива напълно автономно значение, доколкото такива особености като обожествяването на партийния лидер и централизирането на властта в ръцете му противоречат и на марксизма, и на ленинизма. Идеологията “чучхе” е лансирана през 1972 като национална доктрина, заедно с “Десетте принципа на изграждане на единна идеологическа система”.[7] И до ден днешен тези принципи биват поставяни над правосъдната система като могат произволно да се използват срещу всеки, дори срещу членове на привилегирования елит. Законите на КНДР са спомагателни по отношение на указанията на Върховния лидер. Привидно, страната има своя правна система, включваща Конституция, закони и съдебна система, но всъщност всички те са подчинени на инструкциите на Върховния лидер и партийните принципи. Под контрола на КРП са съдебният персонал, съдиите и прокурорите, а всякакви правни норми, противопоставящи се на политикита на КРП, са забранени. Не само това, но за да контролира народа и политическите си противници, режимът създава “специални полицейски файлове” за всички граждани, съдържащи информация за техния социален статут и “идеологическа чистота" още от времето на предците им отпреди 1945. На базата на тези файлове гражданите на КНДР се разделят на три основни категории - основната привилегирована категория, лоялна на Върховния лидер, “колебливата” категория и „враговете”.[8] Тази система определя всичко за жителите на КНДР - от членство в партията, до достъп до висше образование, условия на живот, достъп до храна, както съдебните процеси.

През 2022 КНДР е една от 55-те държави, които все още допускат смъртното наказание, като заради липсата на достъп до информация не е възможно да се определи броят на изпълнените в страната смъртни присъди.[9]  В противовес на чл. 3 на Всеобщата декларация за правата на човека, според която “всеки има право на живот, свобода и лична сигурност”[10], Конституцията на Северна Корея не гарантира правото на живот, нито ограничава издаването на смъртни присъди. Най-близката препратка към правото на живот е в чл. 64: “Държавата ще гарантира истинските демократични права и свободи, както и материалното и културно благосъстояние на всички граждани” и чл. 79: “Гражданите са гарантирани с неприкосновеност на личността.”[11] През 1987 престъпленията, които могат да бъдат наказвани със смърт, са редуцирани от 33 на 5. От тях 4 са свързани с много широкото понятие „политически престъпления”, като през 2009 е добавено още едно престъпление, което може да бъде наказано със смърт - “предателство”, съгласно чл. 64 от Наказателния кодекс. През 2007 пък е добавено “приложение към Наказателния кодекс за обикновени престъпления”, разширяващо обхвата на “престъпленията”, за които се налага смъртно наказание. То има 23 члена, 16 от които предвиждат смъртна присъда за редица престъпления, включително контрабанда на наркотици, присвояване на държавна собственост, фалшифициране на валута и незаконна продажба на държавни ресурси. През 2012 са добавени още две престъпления, наказвани с разстрел - разпространение и обмен на чуждестранна валута и разкриване на класифицирана информация чрез мобилен телефон.[12] Според чл. 52 от Наказателния кодекс, смъртните присъди са задължителни за дейности, осъществени “в тайно съглашение с империалиститите” и насочени към “потискане на борбата за национално освобождение.” Някои пък са осъдени на смърт за престъпления, които “отклоняват гражданите от идеологията.” Този тип престъпления включват разпространението на чуждестранни, и по-конкретно южнокорейски, филми и музика. По-долу ще бъде разгледан новият закон, приет в отговор на нарастващото разпространение на южнокорейско съдържание, както и случаите на публични екзекуции на граждани, разпространявали “реакционна идеология и култура.”[13]

 

Усилване на контрола върху севернокорейските граждани

 

Поради променливия и доста широк обхват на причините за налагане на смъртно наказание, на практика всеки гражданин на КНДР е застрашен да бъде лишен от право на живот. Още повече, че през последните десет години се наблюдава още по-стриктно контролиране и регулиране на живота в страната. Сред резултатите от това е рязко намалелият брой на севернокорейските бегълци по време на управлението на Ким Чен Ун - през 2018 броят на бегълцине в Южна Корея е намалял със 17,7%, за разлика от същия период на предходната година (или около хиляда бегълци годишно).[14] Броят им намаля драстично по време на световната пандемия от Covid 19 като през 2021 той е около 200 души.[15] Днес на територията на РК живеят около 30 хиляди севернокорейски бегълци (такива има и в Европа, както и в САЩ). Около 90% от тях твърдят, че са имали достъп до дискове и USB, съдържащи южнокорейски поп песни, филми и други.[16]

Нуждата от по-стриктен контрол върху севернокорейските граждани води до приемането на на Закона за отхвърлянето на реакционната идеология и култура на пленарното заседание на Върховното народно събрание на КНДР през декември 2020. Законът предвижда засилен контрол не само върху внасянето и разпространението на външна информация като новини и чуждестранни културни материали, но и върху изнасянето на вътрешна информация като пропагандни материали, възхваляващи режима например. Според Уйлямс (2021), чл. 27 и чл. 38 (единствените два члена, които са достъпни поради липсата на публикация на пълния текст на закона) изрично включват наказания за масово разпространение на южнокорейски филми, употребата на южнокорейски жаргон и дори фонтове, слушане, записване или разпространение на чуждестранни радиопредавания, внос и разпространение на “нечисти” чуждестранни записи, видео съдържание, книги и чуждестранни печатни материали, сред които и Библията, както и копиране или разпространение на музика, която не е одобрена от партията. Наказанията варират от уволнение от работното място до смъртно наказание.[17] Сравнително детайлни са ограниченията, свързани с излъчването на чуждестранни радиопредавания, както и забраната на “чуждестранни видеа”, които до голяма степен са с южнокорейско съдържание. Това е свързано с нарастващата тенденция севернокорейски граждани да гледат южнокорейски телевизионни предавания и филми. Законът включва и ограничение на уредите, които могат да бъдат използвани за слушане на музика или гледане на видеоматериали.[18]

През 2021 севернокорейският лидер Ким Чен Ун сравни „К-поп музиката” (корейската поп музика) със “свиреп рак”[19], който прониква в севернокорейското общество. Това бе реакция на влиянието на южнокорейската култура сред младите севернокорейци, родени след 1990-те години. Както е извество, периодът 1994-1998 (т.нар. “Марш на изтощението”) беше белязан с незапомнен глад в Северна Корея, вследствие на икономическата криза и прекомерното финансиране на военната сфера. И понеже, исторически, двете Кореи са една държава до 1953, паралелните сравнения между икономическото развитие и качеството на живот с южната съседка са  неизбежни. Това би могло да доведе до неблагоприятни изводи относно компетентността на режима в Пхенян, а в дългосрочен план – и до неговия крах. За да се избегне или по-скоро отложи този крайно нежелан резултат, новият Закон за отхвърляне на реакционната идеология и култура предвижда най-тежки наказания за разпространението на южнокорейско съдържание. Според чл. 27, вносът и разпространението на южнокорейски филми, телевизионни предавания, песни и книги се наказва с неопределен период на физически труд в “поправителни лагери” или смърт. Смъртното наказание застрашава гражданите, които организират или подбуждат групово гледане на подобно съдържание, което се смята за престъпление от най-висока степен. Според Daily NK (вестник, който излиза в Сеул и публикува задълбочени анализи за ситуацията в Северна Корея)[20], след въвеждането на новия закон случаите на издаване на смъртни присъди нарастват (те предвиждат публична екзекуция). По новия закон, през април 2021 беще извършена първата публична екзекуция на мъж, продавал CD и USB с южнокорейска музика и филми. През март 2023, четирима севернокорейски граждани - трима мъже и една жена, са обвинени в разпространението на SD карти с южнокорейски филми и музика и са осъдени на смърт чрез разстрел.[21] Поради непрозрачността и трудния достъп до информация, не е ясно, колко севернокорейци са осъдени на смърт след влизането на сила на Закона за отхвърляне на реакционната идеология и култура. Transitional Justice Working Group, която е базирана в Сеул, интервюира над 600 севернокорейски бегълци от 2015 насам, за да изготви карта на местата, където се провеждат публични екзекуции. В последния и доклад от от 2021, са документирани 23 случая на публични екзекуции от началото на управлението на Ким Чен Ун (т.е. след 2011).[22]

Но защо именно смъртната присъда на севернокорейския студент, разпространил и продал USB с копие на южнокорейския сериал “Игра на калмари” получи по-мащабно международно отразяване? По долу, ще се опитам да проследя промените в севернокорейското общество под влиянието на южнокорейската поп-култура.

 

Промяната на севернокорейското общество под влиянието на южнокорейската поп-култура

 

Южнокорейското културно влияние върху обществото на Северна Корея може косвено да се оцени чрез степента на контрол и потискане от страна на режима на гражданите, които притежават, разменят, продават, разпространяват и гледат или слушат южнокорейски филми и музика. През 2004 бе създадено правителствено бюро за надзор, наречено “Сангму 109”, чиято задача е да проверява електронните уреди за евентуално “незаконно съдържание”. Освен забраната на достъпа до такова южнокорейско съдържание, през 2021 в севернокорейския официоз “Родонг Шинмун” беше публикована заповед, която забранява имитирането на южнокорейската мода, прически и дори използването на южнокорейски жаргонни изрази. Стриктен надзор се упражнява дори върху съдържанието на есемесите, които младите хора си разменят, като за целта периодично се провеждат инспекция на място на произволен принцип (част от елита в Пхенян използва мобилни смартфони, национално производство). Наказанията за нарушенията са описани в чл. 32: “до две години физически труд в изправителни лагери.”[23]

Съобщсението, че севернокорейски студент е осъден на смърт за разпространението на южнокорейския сериал “Игра на калмари” разтърси не само феновете на сериала в Южна Корея, но и тези, извън страната. Популярността на сериала по време на пандемията от Covid 19 се илюстрира от рекордния брой гледания за цялата историята на стриминг платформата Netflox (най-много гледания за първия месец от излъчването му). Паралелно с това платформата ТiкТок разпространи по целия свят традиционната корейска игра “далгона” - изрязване на захарна бисквитка, както и музиката на сериала, която беше включена, в различни ремикси, пак на същата платформа. Чувството за близост от наличието на нещо общо води до сближаване и привличане - именно такава е връзката между гражданите на КНДР и РК, както и с глобалния свят.
През 1965 първият севернокорейски лидер Ким Ир Сен обявява идеологията “чучхе” за официална идеология на КНДР. На тази идеология са подчинена всички аспекти на живота в страната, като в основата й е пълното подчинение и идолизиране образа на “върховния лидер.” В тази връзка, всички видове забавления – от театрални постановки, филми, опери и детски представления, до книги, включително академични трудове, имат една основна функция - да допринесат за изграждането на култа към личността на лидерите от “династията Ким.”[24] Новото поколение севернокорейци обаче, е много по-запознато с филмите и музиката на Южна Корея - неоспорим факт е например, че те са наясно, че пропагандата на режима за деградацията на южната съседка е мит.[25] В южнокорейските филми животът в Сеул изглежда забавен, вълнуващ и отворен за нови възможности. Това е част от националния брандинг, който привлича годишно 9 милиона туристи (според доклад на Световния Икономически Форум (WEF) Южна Корея е на 16-то място от 140 държави като най-желана туристическа дестинация).[26] Според Робърт Кели (2021), не само за глобалните фенове на южнокорейската поп култура, но най-вече за севернокорейските младежи К-поп културата се превръща в символ на възможността за едно по-добро бъдеще.[27]

Потискането на проникването на южнокорейската култура от страна на режима в Пхенян не се ограничава до репресивни мерки срещу нелегалната контрабанди и търговия, а отразява логиката на режима, за който чуждестранната култура е заплаха за собствената му сигурност и стабилност – проникването на капитализма и демокрацията е немислимо за управляващите. Тоест, мерките за стриктен контрол върху проникването на културно съдържание от южната съседка са свързани повече с необходимостта да се гарантира вътрешната стабилност на режима, отколкото с отношенията между Северна и Южна Корея.[28] Както споменах, тези отношения допълнително се влошиха заради новата „северна политика” на южнокорейския президент Юн, който лансира тезата “първо денуклеаризация а едва след това икономическа помощ”, както и заради агресивното поведение на лидера на КНДР Ким Чен Ун, провокирано от все по-осезаемото присъствие на САЩ в региона (засилване на партньорството на САЩ и Япония, както и по-тясното сближаване между Сеул и Вашингтон, което е в контраст с предишната позиция на сдържаност, а също официалната визита на Нанси Пелоси в Тайван, Южна Корея, Сингапур и Малайзия). Във вътрешнополитическо и икономическо отношение, пандемията оказа изклюючително неблагоприятно въздействия върху КНДР, изпаднала се в почти пълна изолация след затварянето на границата с Китай, който е най-големият търговски партньор за страната, за почти две години. Това допълнително задълбочи икономическата криза в страната (90% от износа и вноса на Пхенян зависят от Китай[29]). Природните бедствия, като наводненията през пролетта и началото на лятото на 2022, също са сред причините за драстично намалелите запаси от продоволствие. На провела се през юни 2021 партийна конференция Ким Чен Ун призна, че ситуацията с продоволствието става все по-напрегната.[30] Комбинацията между негативните последици от пандемията и природните бедствия, постави пред управляващата партия императивната задача да намери механизми икономиката да стане в още по-голяма степен “самозадоволяваща се”. Пропагандата е сред основните начини за контролиране на масите на фона на периодично възникващата опасност от масов глад. И тъй като приеманите от управляващите репресивни закони имат ограничена временна функция, очакванияата са южнокорейското културно и медийно влияние върху севернокорейското общество да нараства още повече с годините, като в определен момент би могло дори да провокира бунт срещу режима.[31]  Затягането на контрола върху достъпа най-вече до южнокорейски филми и музика, както и нарастването на броя на смъртните присъди за разпространение на южнокорейско съдържание, са показателни за нивото на несигурността, която изпитва севернокорейският лидер и елитът, като цяло, относно „опазването” на народа от капиталистическата пропаганда. Още повече, че понастоящем вътрешнополитическата ситуация на страната е на ръба на нова криза (самият Ким Чен Ун дори я оприличи на “Марша на изтощението” през 1990-те).

На международната сцена критиките срещу потъпкването на човешките права в КНДР нарастват, но в отговор Пхенян все повече акцентира върху значението на правото на национален суверенитет и категорично отхвърля намесата на западните държави и най-вече на САЩ [32] по темата за човешките права. Тази “империалистическа” намеса се възприема като нарушение на правото на Северна Корея на национален суверенитет, защото, според Конституцията на страната, националният суверенитет може напълно да защити човешките права на севернокорейските граждани.[33] През юни 2022 Комисията за военни престъпления на Международната асоциация на юристите (IBA) и Комитетът за правата на човека в Северна Корея (HRNK) публикуваха доклад, в който аргументират необходимостта от разследване на лидера на КНДР Ким Чен Ун и някои от висшите длъжностни лица в страната за престъпления срещу човечеството, извършени в трудово-възпитателните центрове. Тези престъпления включват десет от единадесетте престъпления срещу човечеството, вписани в чл. 7 на Римския статут на Международния наказателен съд, като убийството е на първо място в списъка от доклада.[34]

 

Заключение

 

Проблемът с несигурността на Корейския полуостров в регионален и глобален план традиционно се свързва с ядрените програми на Северна Корея и напрежението, породено от често променящите се периоди на затопляне и охлаждане в отношенията между Южна и Северна Корея, както и между САЩ и Северна Корея. На фона на тежките си социални и икономически проблеми обаче, през 2021 КНДР премахна самоналожения мораториум за тестване на междуконтинентални балистични ракети (ICMB) и ядрени оръжия от 2018,  ускори изпитанията на балистични ракети със среден обсег и увеличи броя на тестванията - 32 до лятото на 2022. Междувременно, войната в Украйна също оказва влияние върху международното статукво на страната, която гласува “против” решението на ООН за осъждане на руската инвазия в Украйна и “против” лишаването на Русия от членството и в Съвета на ООН по правата на човека. Тези действия са в пълен синхрон със случващото се във вътрешнополитически план и, в частност, с усилията за потискане на севернокорейското общество чрез въвеждане на по-стриктни и крайни мерки против просмукващото се чуждестранно и най-вече южнокорейско влияние сред младото поколение. Законът за отхвърляне на реакционната идеология и култура, приет през 2020, и последвалите нарастващ брой случаи на налагане на смъртни наказания за разпространение на южнокорейски филми и музика са белег за безпокойството на ръководството и лидера на КНДР. Със сигурност в момента меката сила на Южна Корея оказва, и ще продължава да оказва влияние върху култ урата на младото поколение корейци от Севера. В по-дългосрочен план, ако някой ден бъде постигнато мирното обединение на Корейския полуостров, това би послужило за по-бързото приобщаване на севернокорейското общество към демократичния капиталистичен свят.

 

The influence of the South Korean soft power on human rights in North Korea

Cathy KANG, PhD candidate

 

Abstract

South Korea’s soft power is enhanced by South Korean TV-series such as the internationally famous “Squid game”, which is ranked the most viewed series in the history of Netflix. This influence through attraction is experienced not only by the citizens of the world, but also by the citizens of North Korea. But because of its totalitarian regime of isolation and control on the access to foreign and South Korean contents, the growing interest means harsher punishments. In 2021 a North Korean student was sentence to death for distributing “Squid Game” - as a result of the Reactionary Ideology and Culture Rejection Law adopted at the end of 2020. The increasing economic crisis due to the isolations and closing of the border with China after the COVID19 pandemic broke out and natural disasters such as flood are the cause for many ordinary North Koreans to starve because of famine and even face death. In addition, they face the danger of crimes against humanity for the reasons like the mentioned above. These are some of the reasons for the increasing interest towards South Korea. And this interest is one of the main threats for the North Korean regime.

 

Key words: death sentence, North Korea, South Korea, K-pop, human rights

 

Бележки:

 

 

[1] https://variety.com/2022/tv/news/netflix-top-10-stranger-things-4-is-still-767-million-hours-shy-of-breaking-squid-game-record-1235299904/

[2] https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304451104577389923098678842

[3] https://www.csis.org/analysis/beyond-security-south-koreas-soft-power-and-future-us-rok-alliance-post-pandemic-world

[4] https://www.voakorea.com/a/6566584.html

[5] https://www.wilsoncenter.org/blog-post/north-korean-missile-tests

[6] https://www.fidh.org/IMG/pdf/en-report-northkorea-high-resolution.pdf (p.7)

[7] ‘Ten principles for the Establishment of the One-Ideology System’, Columbia University, available at: http://www2.law.columbia.edu/ course_00S_L9436_001/North%20Korea%20materials/10%20principles%20of%20juche.html

[8] Collins, Robert, Marked for Life : Songbun, North Koreas Social, Classification System, The Committee for Human Rights in North Korea, 2012, available at: http://www.hrnk.org/uploads/pdfs/HRNK_Songbun_Web.pdf.

[9] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/05/death-penalty-2021-facts-and-figures/

[10] https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=32

[11] https://kkfonline.com/2020/05/12/chapter-5-fundamental-rights-and-duties-of-citizens/

[12] https://www.fidh.org/IMG/pdf/en-report-northkorea-high-resolution.pdf (p.9)

[13] https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/k-drama-takes-dark-turn

[14] https://www.nknews.org/2018/07/north-korean-defections-to-south-down-17-7-in-first-half-of-2018-mou/

[15] https://www.bbc.com/korean/news-57398523

[16] https://www.38north.org/2021/11/north-korea-intensifies-war-against-foreign-influence/

[17] ibid.

[18]  https://www.dailynk.com/english/deep-dive-north-korea-new-anti-reactionary-thought-law/

[19] https://www.nytimes.com/2021/06/11/world/asia/kim-jong-un-k-pop.html

[20] https://www.dailynk.com/english/wonsan-man-executed-illegally-selling-cds-usbs-south-korean-movies-dramas-music-videos/

[21] https://www.dailynk.com/english/four-publicly-executed-pyongyang-charges-distributing-illegal-video-materials/

[22] https://www.irishtimes.com/news/world/asia-pacific/north-korea-executes-people-for-watching-k-pop-videos-rights-group-says-1.4756970

[23] Article 32: “A person who speaks or writes in the South Korean style, sings a song in the South Korean style, or produces printed materials in a South Korean font shall be punished by training through labor or by reform through labor for up to two years depending on the circumstances.” [23] https://www.38north.org/2021/11/north-korea-intensifies-war-against-foreign-influence/

[24]Choi, Seung Chol, Understanding human rights in North Korea, Centre for Advancement of North Korean Human Rights, 1997 p.101, 105 

[25]https://www.channelnewsasia.com/commentary/north-south-korea-k-pop-drama-ban-kim-jong-un-why-1999041

[26] https://www.investkorea.org/ik-en/cntnts/i-322/web.do

[27] Робърт Кели е професор в Катедрата по Политически науки и дипломация в Busan university, South Korea, както и репортер на BBC за Южна Корея

[28] https://thediplomat.com/2021/12/is-south-korean-culture-a-threat-to-north-korea/ 

[29] The China-North Korea Strategic Rift: Background and Implications for the United States, 24.01.2022, p.3

 https://www.uscc.gov/sites/default/files/2022-01/China-North_Korea_Strategic_Rift.pdf

[30] https://www.hrw.org/news/2021/06/17/kim-jong-un-acknowledges-food-crisis-north-korea

[31] https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/k-drama-takes-dark-turn

[32]

[33] https://www.dailynk.com/english/deep-dive-north-korea-new-anti-reactionary-thought-law/ 

[34] https://www.forbes.com/sites/ewelinaochab/2022/07/16/crimes-against-humanity-continue-unabated-in-north-koreawill-kim-jong-un-face-justice/?sh=ab265387adfd

 

Библиография:

 

Choi, Sung-Chul, ed. Understanding human rights in North Korea. Institute of Unification Policy, Hanyang University, 1997.

 

Collins, Robert M. Marked for life: Songbun, North Korea's social classification system. Committee for Human Rights in North Korea, 2012.

 

Dowling, Juliana, and Dae Un Hong. "The Enshrinement of Nuclear Statehood in North Korean Law: Its Implications for Future Denuclearization Talks with North Korea." U. Ill. L. Rev. Online, 2021.

 

https://www.38north.org/2021/11/north-korea-intensifies-war-against-foreign-influence/

Martin Williams, North Korea Intensifies War Against Foreign Influence, 10.10. 2021.

 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/05/death-penalty-2021-facts-and-figures/ 

Death Penalty 2021: Facts and Figures, 24.05.2022.

 

https://www.bbc.com/korean/news-57398523 북한: 1년간 미국 망명 탈북자 '0명'… 코로나로 끊긴 탈북 길(Zero North Korean defectors to the US for the last 1 year) 08.06.2021.

 

https://www.channelnewsasia.com/commentary/north-south-korea-k-pop-drama-ban-kim-jong-un-why-1999041

Robert E Kelly, Commentary: Why K-pop threatens North Korea's Kim Jong Un, 02.07.2021.

 

https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=32 

Всеобща декларация за правата на човека

 

https://www.csis.org/analysis/beyond-security-south-koreas-soft-power-and-future-us-rok-alliance-post-pandemic-world

Beyond Security: South Korea’s Soft Power and the Future of the U.S.-ROK Alliance in a Post-Pandemic World, 18.10.2021.

 

https://www.dailynk.com/english/deep-dive-north-korea-new-anti-reactionary-thought-law/

Seulkee Jang, A deep dive into N. Korea’s new “anti-reactionary thought” law, 15.12.2020.

 

https://www.dailynk.com/english/wonsan-man-executed-illegally-selling-cds-usbs-south-korean-movies-dramas-music-videos/

Jong So Yong, Wonsan man executed for illegally selling CDs and USBs with S. Korean movies, dramas and music videos, 2021.05.25

 

 

https://www.dailynk.com/english/four-publicly-executed-pyongyang-charges-distributing-illegal-video-materials/

Ha Yuna, Four publicly executed in Pyongyang on charges of distributing “illegal video materials”, 2021.03.12

 

https://www.fidh.org/IMG/pdf/en-report-northkorea-high-resolution.pdf

International Federation for Human Rights, The death penalty in north korea: In the machinery of a totalitarian State, 01.01.2012.

 

https://www.forbes.com/sites/ewelinaochab/2022/07/16/crimes-against-humanity-continue-unabated-in-north-koreawill-kim-jong-un-face-justice/?sh=ab265387adfd

Ewelina U. Ochab, Crimes Against Humanity Continue Unabated In North Korea - Will Kim Jong-Un Face Justice?, 16.07.2022.

 

https://www.hrw.org/news/2021/06/17/kim-jong-un-acknowledges-food-crisis-north-korea

Lina Yoon, Kim Jong Un Acknowledges Food Crisis in North Korea, 17.06.2021.

 

https://www.irishtimes.com/news/world/asia-pacific/north-korea-executes-people-for-watching-k-pop-videos-rights-group-says-1.4756970

Choe Sang-Hun, North Korea executes people for watching K-Pop videos, rights group says, 16.12.2021.

 

https://kkfonline.com/2020/05/12/chapter-5-fundamental-rights-and-duties-of-citizens/

Socialist Constitution, Chapter 5. (Fundamental Rights And Duties Of Citizens)

 

https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/k-drama-takes-dark-turn

Nicile de Souza,K-drama takes a dark turn, 29.06.2021.

 

https://www.nknews.org/2018/07/north-korean-defections-to-south-down-17-7-in-first-half-of-2018-mou/

Colin Zwirko, North Korean defections to South down 17.7% in first half of 2018: MOU, 13.07..2018.

 

https://www.nytimes.com/2021/06/11/world/asia/kim-jong-un-k-pop.html

Kim Jong-un Calls K-Pop a ‘Vicious Cancer’ in the New Culture War, 11.06.2021.

 

https://thediplomat.com/2021/12/is-south-korean-culture-a-threat-to-north-korea/

Seohee Kwak, Is South Korean Culture a Threat to North Korea?, 18.12.2021.

 

https://variety.com/2022/tv/news/netflix-top-10-stranger-things-4-is-still-767-million-hours-shy-of-breaking-squid-game-record-1235299904/

Salome Hailu, Netflix Top 10: ‘Stranger Things 4’ Is Still 767 Million Hours Shy of Breaking ‘Squid Game’ Record, 21.06.2022.

 

https://www.wilsoncenter.org/blog-post/north-korean-missile-tests

Mark Green ,  North Korean Missile Tests, 14.06.2022

 

https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304451104577389923098678842

Joseph S. Nye Jr. China's Soft Power Deficit, 08.05.2012

 

*Докторант в Софийския университет „Св.Климент Охридски”

Поръчай онлайн бр.3 2024