22
Съб, Юни
7 Нови статии

Шри Шри Рави Шанкар: Агресията идва от липсата на разбиране

Други статии и материали
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Шри Шри Рави Шанкар е световно известен хуманитарист от Индия, основател на най-голямата световна неправителствена организация  „Изкуството да живееш”, която работи със специален консултативен статут към ECOSOC на ООН и е представена в над 145 държави. Навсякъде по света той е приеман радушно както от президенти и правителства, така и от обикновените хора и е удостоен с множество международни награди, между които орден „Петър Първи” за заслуги към Руската Федерация и най-високата цивилна награда на президента на Монголия. Шри Шри Рави Шанкар инициира и участва в преговорите за мир в редица конфликтни райони като Кашмир, Шри Ланка, Ирак, Афганистан и Косово, където апелира за мирен диалог между религиите. Три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. В края на април той бе на посещение в България и бе така любезен да даде кратко интервю на доц. Дияна Петкова, специално за читателите на списание „Геополитика”. Обръщаме се към него според индийската традиция:

 

- Гуруджи, Вие идвате в България в момент, в който насилието ескалира... А Вие сте известен с антистрес програмите, които предлагате навсякъде по света.

- Във всеки престъпник има жертва, която плачи за помощ. Ние трябва да излекуваме жертвата и престъпникът изчезва. Трябва да се научим как да трансформираме агресията в креативност. Това е, което предлагат нашите програми „Свобода зад решетките” и „Yes”. Последната е насочена специално към младите хора.

- Откъде идва агресията?

- Агресията идва от липса на разбиране. В нашето забързано време ние трябва да свършим твърде много неща за твърде кратко време, а нямаме необходимата енергия. Така се появява и стресът.

- Вашата дейност е насочена в световен план към мирния диалог между религиите. Възможен ли е той?

- Всяка религия е уникална със знанието, което предлага. Нашият живот би се обогатил неимоверно, ако имаме повече познание за различните религии и култури. Двадесет и първи век идва с изискването да разбираме по-добре другите, да изучаваме културите и да допринесем за междукултурния диалог в света. И будизмът, и ислямът, и християнството имат много, което да предложат. Във всяка една от свещените книги има прекрасно знание. Това, което се изисква от хората, е да имат по-широк ум и да се разкрепостят, иначе те имат всички източници на познанието, от които винаги могат да черпят.  Ето защо се нуждаем от мултикултурно образование.

- Религията е път към Бог или философия?

- Зависи как Вие виждате нещата. Дори изкуството и музиката могат да бъдат път към Бог. Да служиш на хората безкористно е също път към Бог, както и медитацията.

- Социализмът се провали, капитализмът се намира в дълбока криза. Мнозина търсят алтернатива, трети път, но засега безуспешно. Вие виждате ли алтернатива на съвременния капитализъм?

- Капитализмът трябва да бъде основан на хуманизъм. Само тогава капитализмът може да оцелее.

- В социалните науки се вярва, че конфликтите са необходими, за да има развитие. Възможно ли е да съществува общество без конфликти?

- Нормално е да има конфликти, но те също така трябва да бъдат разрешени. Ако има само конфликти и не се виждат начини за тяхното разрешаване, както се случва в Афганистан например, няма добро бъдеще за това общество. Вижте в страни като Афганистан или Ливан има ли креативност, има ли творчество? Творчеството процъфтява в държави със стабилно икономическо и обществено развитие. Затова ние трябва да съсретодочим усилията си да помогнем на страните в криза.

- Вашият живот е изцяло посветен на духовността. Открихте ли кои сме ние и какво е предназначението на нашия живот на тази планета?

- Да, това са много ценни въпроси... Добре е да останем с тях. Но казвам Ви, този, който знае, няма да каже, а този, който казва, не знае...

 

Поръчай онлайн бр.3 2024