13
Съб, Юли
28 Нови статии

Ислямската връзка на Балканите

брой4 2005
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В края на август американският телевизионен канал CNS показа филм, в който е запечатан пълният цикъл на подготовка на “войните на Аллах” в техните специални лагери, разположени на територията на Босна и Херцеговина.

Основен организатор на мрежата от лагери, които официално се представят за “младежки” или “спортни”, е египтянинът Айман ал-Зауахири, който е и официалният заместник на Бин Ладен в ръководството на Ал Кайда.

Във филма на CNS бе показано, как участниците в лагерите се обучават да боравят с оръжие, включително да залагат мини и отработват вземането на заложници и партизанска война в градски условия. Повечето инструктори в тях са арабски доброволци, взели участие в юговойните, които след споразумението от Дейтън са останали да живеят в Босна. Според американские експерт по тероризма Ивън Колмън, самите бошнаци не горят от особено желание да се обучават в подобни лагери и мнозинството в тях са имигранти от Сирия, Египет или Алжир, както и чеченци. Колмън смята, че дейността на лагерите, в крайна сметка, застрашава и интересите на САЩ.

На свой ред, някои западноевропейски анализатори не изключват възможността от тази база да се ползват и чеченските сепаратисти, чиито лидер Шамил Басаев (обявен от правителствата на Русия и САЩ за “чеченски терорист №1”) отдавна поддържа тесни връзки с европейските радикални ислямисти.

Подобни предположения не могат да не тревожат и българската общественост, особено на фона на сегашната ситуация в страната, където възходът на крайния национализъм се съчетава със зачестили изяви на радикални сепаратисти (като скандално известният лидер на т.нар. Турска демократична партия Адем Кенан например), което създава условия за ръст на етническото и религиозно напрежение у нас.

{rt}

Поръчай онлайн бр.3 2024