21
Нед, Юли
26 Нови статии

"Зелената лудост": защо Западът трябва да се справи с Русия и Китай до 2030

брой 3 2022
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Във все по-агресивната конфронтация на САЩ и НАТО с Русия и Китай присъства един огромен парадокс, който става съвсем ясен, ако сравним тази позиция с очевидно самоубийствената национална икономическа политика на т.нар. "Зелен дневен ред" на САЩ, както и на държавите от ЕС и НАТО. В момента е налице и набира скорост поразителна трансформация на икономиките на най-развитите индустриални страни в света.

В основата на тази трансформация е енергетиката и абсурдното изискване за постигането на нулеви въглеродни емисии до 2050 или преди това. Всъшност, изключването на въглерода от енергийната индустрия в момента, или когато и да било, е просто невъзможно. А стремежът към това ще означава разпадането на най-производителните световни икономики на части. Без жизнеспособна индустриална енергийна база държавите от НАТО се превръщат в пародия на военен блок. Тук е мястото да отбележа, че производството на слънчевата и вятърната енергетика или на акумулаторите не може да се определя като „възобновяма енергия”. Истината е, че става дума за „ненадеждна енергия”, с която е свързана една от най-колосалните заблуди в историята.

На 31 декември 2021 новото коалиционно правителство на Германия окончателно затвори три от останалите в страната шест атомни електроцентрали. И това бе направено в момент, когато запасите от природен газ бяха изключително малки и в предверието на суровата зима, когато всеки по-сериозен студен фронт би могъл да доведе до спиране на електрозахранването. Заради отказа на Берлин да разреши вноса по новия руско-германския газопровод „Северен поток 2” страната бе изправена пред риска от повишаване на спотовите цени на електроенергията с 500%, в сравнение с януари 2021.

Планираната енергийна криза в ЕС

През 2011, когато канцлерът Ангела Меркел се обяви за отказ на Германия от ядрената енергетика (печално известният Energiewende), т.е. за поетапното затваряне на атомните електроцентрали и преминаването към възобновяеми източници на енергия, 17-те немски АЕЦ осигуряваха 25% от цялата електрическа енергия в страната. Все още функциониращите в момента три АЕЦ следва да бъда закрити до края на 2022. В същото време, в рамките на програмата на правителството в сферата на зелената енергетика, от 2016 до януари 2022 бяха закрити 15,8 гигавата въглищни мощности.

За да компенсира факта, че - въпреки яростната пропаганда - слънчевата и вятърна енергия не запълват възникналия енергиен вакуум, на Германия се налага да внася значителни обеми електроенергия от съседните страни членки на ЕС - Франция и Чехия. По ирония на съдбата, по-голямата част от тази електроенергия се произвежда от атомни електроцентрали. В резултат от лансираната от Меркел Energiewende, днес Германия може да се похвали с най-високата цена на електроенергията сред всички индустриално развити държави в света.

В момента обаче, са налице проблеми с доставките на ядрена електроенергия от Франция. През декември 2021 френската държавна енергийна компания EDF обяви, че временно затваря за проверка и ремонт четири ядрени реактора заради открити повреди в резултат от корозия. Президентът Макрон, който през април 2022 ще се бори за преизбирането си на поста, се опитва да играе ролята на "ядрения лидер" в ЕС, обявявайки се против твърдата антиядрена позиция на Германия.

Само че, този "ядрен мост" е силно уязвим и Франция, въпреки неотдавнашните изявления на нейния лидер, едва ли ще осъществи някакви нови мащабни инвестиции в ядрената си енергетика, предвид плановете и за закриване на дванайсет реактора и редица ТЕЦ-ове, работещи на въглища, през следващите няколко години, което ще направи Франция и Германия силно уязвими за очертаващите се бъдещи енергийни дефицити. Програмата на Макрон "Франция 2030" предвижда инвестирането на нищожните 1,2 милиарда долара в технологиите на малките ядрени реактори.

Всъщност, ядреният проблем съвсем не е единствената "лъжица катран" в енергийната бъчва на ЕС. Всеки аспект на сегашния енергиен план на Съюза е насочен към разрушаването на съвременната индустриална икономика и архитектите, щедро финансиращи "зелените" аналитични центрове (като Потсдамския институт в Германия например), са напълно наясно с това. Истината е, че пълната замяна на въглищата, природния газ и атомната енергия със слънчевата и вятърна енергетика - единствените два, реализиращи се в момента сериозни варианти - е просто невъзможна.

Вятърните мелници и безумието на тълпата

За Германия, която не е особено слънчева страна, водеща алтернатива се оказва вятърът. Един от проблемите с вятърната енергия обаче, както нагледно ни демонстрира зимата на 2021-2022 е, че вятърът не духа постоянно и затова е непредсказуем. Което пък означава чести изключвания на електроподаването, т.е. необходимост да се използват въглища или природен газ, след като страната декларира, че се отказва от ядрената си енергетика. При това вятърните електроцентрали погрешно се оценяват от гледна точка на теоретичната им брутна мощност, когато такива страни като Германия искат да демонстрират постигнатия от тях прогрес в сферата на възобновяемите енергийни източници. На практика обаче, от значение в случая е реално произведената в течение на времето електроенергия или това, което наричаме коефицент на мощност или коефициент на натоварване. По отношение на слънчевата енергия, коефициентът на мощност обикновено е едва около 25%. Слънцето в Северна Европа или Северна Америка не свети по 24 часа в денонощието, да не говорим, че небето там далеч невинаги е безоблачно. По същия начин вятърът не духа постоянно и едва ли е особено надежден източник на енергия. Германия може да се похвали с 45% брутно използване на възобновяеми източници на енергия, но това само прикрива суровата реалност. В своя публикуван през миналата 2021 доклад Институтът Фрауенхофер посочва, че Германия следва да изгради поне 6-8 пъти повече слънчеви генератори за постигне целта си за "100% безвъглеродна енергетика през 2045". Правителство съзнателно избягва да дава оценка на разходите за тази цел, но според специализирани частни институции, става дума за трилиони евро. В доклада на института Фрауенхофер се изтъква, че вместо сегашната брутна мощност на слънчевите генератори от 54ГВт, през 2045 Германия ще се нуждае от 544 ГВт. За пороизводството им обаче ще е необходима площ от 1,4 милиона хектара, т.е. над 16 хиляди квадратни километна плътно покрити със соларни панели на цялата територия на страната. А към тях следва да добавим и големите вятърни електроцентрали. Тоест, това е рецепта за енергийно самоубийство.

Все повече хора започват да осъзнават мошеническия характер на тезата за вятърната и слънчева енергия като "разумна безвъглеродна алтернатива". В началото на януари 2022, в канадската провинция Албърта, където правителство особено усърдно изгражда вятърни и слънчеви електроцентрали, при характерната за сезона температура от минус осем градуса по Целзий, 13-те включени към мрежата слънчеви устройства, с обща мощност 736 МВт, подаваха в мрежата едва 58 МВт, а 26-те вятърни електроцентрали с обща номинална мощност 2269 МВт са подавали в мрежата едва 18 мегавата. Тоест, общата мощност, подавана от възобновяемите енергийни източници, се равнява на нищожните 76 мегавата, при положение, че на теория те би трябвало да могат да подават 3005 МВт "зелена енергия". По време на силния снеговалеж през февруари 2021 Тексас се сблъска със същите проблеми със слънчевата и вятърна енергия, с които и Германия. Да не говорим, че когато вали сняг, т.нар. слънчеви ферми се оказват безполезни.

Освен това за да бъдат постигнати нулеви нива на въглеродни емисии с помощта на възобновяемите енергийни източници, огромни площи от планетата трябва да бъдат покрити със слънчеви панели или заети от вятърни електроцентрали. Според някои данни, площта необходима за разполагане на планираните 46,5 хиляди соларни фотоволтаични системи на територията на САЩ, се равнява на 650 720 квадратни мили, което е почти 20% от площта на 48-те континентални американски щати, т.е. това е територията на Тексас, Калифорния, Аризона и Невада, взети заедно. Само в американския щат Вирджиния, новият "зелен" закон - т.нар. Закон за чистата икономика на Вирджиния (Virginia Clean Economy Act, VCEA), доведе до огромен ръст на заявките за проекти, свързани със соларната енергетика. В момента това означава, 780 квадратни мили соларни панели. Което, както посочва Дейвид Уоджик, се равнява на 500 хиляди акра селски територии, включително земеделски земи или гори, които ще бъдат унищожени и асфалтирани в резултат от реализацията на около 500 отделни проекта, покриваща по-голямата част от фермерска Вирджиния, като за целта ще е необходимо смайващото количество от 160 милиона соларни панела, внасяни предимно от Китай и обречени след време да се превърнат в стотици тонове токсични отпадъци.

Администрация на Байдън и "кралят" на възобновяемите енергийни източници Джон Кери лъжат американците в очите, обещавайки им, че техния "Зелен дневен ред" или т.нар. "По-добро възстановяване на Америка" ще осигури милиони нови работни места. Те обаче не уточняват, че тези работни места ще бъдат разкрити в Китай, който произвежда много повече соларни панели - и вече е почти монополист в тази сфера - след като преди десетина години успешно ликвидира конкуренцията в САЩ и ЕС, благодарение на дъмпинговите си цени.

Впрочем, по-голямата част от вятърната енергия също се произвежда в Китай от китайски коммпании. Междувременно, в тази страна се използват и рекордни обеми въглища, а Пекин съзнателно отлага ангажимента си за нулеви въглеродни емисии с цели десет години, т.е. до 2060. Китайците не са склонни да застрашат глобалната си индустриална доминация заради "климатичната теория", основаваща се на фалшифицирани данни и откровени лъжи, според която вредните въглеродни емисии съвсем скоро ще унищожат планетата.

Наскоро Конфедерацията на германските профсъюзи DGB изчисли, че от 2011 насам страната е загубила 150 хиляди работни места само в сектора на възобновяемите енергийни източници - най-вече поради това, че произведените в Китай соларни панели, ликвидираха немските компании, работещи в тази сфера. Както е известно, Германия е най-побърканата на тема "зелена икономика" държава от ЕС. И тъй като, по дефиниция, по-малко енергоемките възобновяеми вятърни и слънчеви енергийни източници са свързани с много по-високи разходи за базова електроенергия, те ликвидират повече работни места в икономиката, като цяло, отколкото добавят в своя сектор.

Индустриалният колапс на НАТО

Тъй като слънчевата и вятърната енергия действително е много по-скъпа, отколкото конвенционалната въглеводородна или ядрена електроенергия, те повишават общата стойност на електроенергията за индустрията, принуждавайки много компании да затварят или да се местят в други държави. Този факт обаче се прикрива благодарение на мошеническите прийоми на официалната статистика. Истината е, че Европа и Северна Америка ще се нуждаят от гигантски количества стомана и бетон за изграждането на планираните милиони соларни панели и вятърни паркове. За целта ще е необходимо и огромно количество обикновени въглища или пък ядрена енергия. А колко зарядни станции за електромобили ще са необходими? И с колко ще се повиши търсенето на електроенергия с оглед "домашното зареждане" на очакваните 47 милиона германски електромобили?

През 2021 един от най-големите американски аналитични центрове в сферата на зелената енергетика RethinkX публикува изготвено с откровено пропагандни цели изследване, озаглавено "Преосмислянето на енергията през 2020-2030: 100% слънчевата и вятърна енергия и акумулаторите са само началото" (Rethinking Energy 2020−2030: 100% Solar, Wind, and Batteries is Just the Beginning). Отговорът на експертите на центъра относно проблема с малката мощност на вятърната и соларната енергия е, че следва да бъдат изградени с 500% или дори с 1000% повече соларни и вятърни електроцентрали, отколкоте се смяташе досега, за бъде компенсиран ниският коефициент на мощност от 25%. В тази връзка те правят - при това без да дават каквито и да било конкретни доказателства - абсурдното твърдение, че "до 2030 стопроцентно чистата електроенерия, получавана от соларните панели, вятърните електроцентрали и акумулаторите (SWB) ще бъде физически възможна и икономически достъпна в цялата континентална част на САЩ, както и в почти всички други населени региони на планетата. Този излишък от чиста енергия, която ние наричаме суперенергия, ще бъде достъпен с почти нулеви пределни разходи през по-голямата част от годината". Ще повторя, че това твърдение  не се съпровожда с каквито и да било данни или конкретен научен анализ за практическата му осъществимост.

Покойният канадски бизнесмен и дипломат Морис Стронг (1929-2015), автор на прословутия "Дневен ред на ООН за ХХІ век" и близък приятел на петролния милиардер Дейвид Рокфелер (а също попечител на Фондация Рокфелер), беше зам. генерален секретар на Световната организация и секретар на Конференцията на ООН за жизнената среда на човека, провела се в Стокхолм през 1972. Именно той, повече от всеки друг, носи отговорността за реализиращата се в момента програма за деиндустриализация и създаване на "устойчива икономика с нулеви въглеродни емисии". Ще припомня, че на Конференцията на ООН за околна среда и развитие провела се през 1992 в Рио де Жанейро той пръв открито обяви новия дневен ред на привържениците на радикалната евгеника - т.е. на хора като Бил Гейтс и Клаус Шваб, заявявайки: "Нима единствената надежда на планетата не е свързана с краха на индустриалната цивилизация? Нима не е наше задължение да съдействаме за това?". Именно прокламираният тогава от Стронг дневен ред е и в основата на днешния "Голям рестарт".

Последиците за военния потенциал на НАТО

Ако някога развитите и енергоемки икономики на европейските страни членки на НАТО и САЩ продължат да следват този самоубийствен път, способността им да организират достатъчно ефективна военна отбрана или настъпление, окончателно ще се превърне в мираж. Наскоро председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (чиято кариера е съпътствана от периодични обвинения в корупция) заяви, че високотехнологичната германска отбранителна индустрия и нейните доставчици не трябва да получават банкови кредити, защото не са достатъчно "зелени" и "устойчиви". Твърди се, че банките вече са получили и съответните указания в тази посока. Тоест, наред с петрола и газа, отбранителната индустрия вече също е превърната в мишена. Ще припомня, че докато беше военен министър на Германия Урсула фон дер Лайен многократно бе обвинявана, че е докарала отбраната на страната до катастрофално състояние.

В своя едностранен стремеж към реализацията на безумния "Дневен ред 2030" и "Дневен ред за нулеви въглеродни емисии" администрацията на Байдън и ЕС съзнателно тласкат американската и европейска индустрии по такъв път, по който те ще бъдат разрушени още преди края на настоящото десетилетие. Дали това, на свой ред, не е движещата сила на сегашния дневен ред на НАТО по отношение на Русия и Украйна, в Беларус, Армения или Казахстан? Ако ръководството на алианса е наясно, че в съвсем близко бъдеше той ще се сблъска със задълбочаващ се недостиг на базова военно-промишлена инфраструктура, дали пък не смята, че е по-добре да провокира, ликвидира или поне да изтощи максимално Русия във военно и икономическо отношение именно сега, за да премахне всяка потенциална съпротива за прокарваната от "колективния Запад" програма за глобална деиндустриализация? Защото, ако изключим Китай, само Русия разполага с потенциал да нанесе съкрушителен удар по НАТО, ако бъде провокирана.

Масовата психоза

През 1852 британският историк Чарлз Маккей публикува класическия си труд, озаглавен "Невероятните заблуди и безумства на човечеството", в който разкрива малкоизвестни факти за масовата истерия, свързана с Кръстоносните походи през ХІІ век, "манията по вещиците", "увлечението по холандските лалета" и множество други популярни заблуди. Несъмнено е много важно да можем да разберем глобалния ирационален порив към политическа и икономическо самоубийства на Запада, на който сме свидетели в момента.

Зад идеята за "Големия рестарт" на председателя на Световния икономически форум Клаус Шваб и зад т.нар. "Дневен ред на ООН 2030" с неговото зелено безумие с нулевите въглеродни емисии, целящи да принудят света да предприеме безпрецедентни драконови икономически мерки, стоят същите ключови играчи (включително Бил Гейтс и папа Франциск), както и зад локдауните по целия свят и масовата принудителна ваксинация против Covid-19 с недоказана експериментална ваксина, променяща човешката генетика.

За целта е необходимо послушното и физически слабо население да бъде подчинено на онова, което белгийският професор по психология Матиас Десмет и доктор Робърт Малоун определят като "прихоза на масовите формации", "психоза на тълпата" и своеобразна масова хипноза, игнорираща разума.

Ясно е, че митът за глобалното затопляне и дневният ред на пандемията от коронавирус изискват именно такава масова хипноза, т.е. нещо като "внезапна всенародна лудост". Без истерията, породена от страха ни от Covid-19, никога не бихме позволили на "Зеления дневен ред" да стигне толкова далеч, че снабдяването с електричество да бъде застрашено от аварийни изключвания, а икономиката ни да се окаже на ръба на краха. Крайната цел както на "управляваната" от СЗО пандемия от коронавирус, така и на "зеления дневен ред" е ускореният марш на човечеството към прокламирания от Шваб Голям рестарт на цялата световна икономика, в интерес на корпоративната диктатура на шепа глобални корпорации от типа на BlackRock или Google-Alphabet.

 

* Авторът е известен американски икономист и консултат в сферата на стратегическите рискове, има докторска степен от Принстънския университет. Автор е на десет книги. Член на Редакционния съвет на списание "Геополитика".

Поръчай онлайн бр.3 2024