17
Вт, Май
26 Нови статии

Ван СЯНСУЙ: Китай и Русия ще формират ядрото на евразийската общност

брой 6 2021
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Известният китайски геополитически анализатор и военен стратег Ван Сянсуй е роден през 1954. Той е старши полковник от резерва и професор в Бейханския университет в Пекин, където ръководи Центъра за стратегически изследвания. Ван е и старши научен сътрудник в Института Тайхе.

Смята се за култова фигура сред военните експерти и стратези на Китай. Ван Сянсуй е зам. генерален секретар на влиятелната Фондация за изследвания в сферата на реформите и развитието, създадена от корпорацията CITIC, а също член на издателския борд на списанията Economics Herald и Global Finance. Като признат експерт в сферата на отбраната и националната сигурност, той ръководи редица ключови военни проекти, освен това редовно участва като консултант в двустранните диалози между Китай и САЩ, Китай и ЕС, Китай и Япония и Китай и Русия. Автор е на няколко книги, най-известна от които е "Неограничената война: ролята на Китай в бъдещия свят" (съвместно с генерала от резерва Цяо Лян). Тя представлява своеобразно пособие за водене на "асиметрична война" и съвременно философско преосмисляне на военната стратегия на Сун Дзъ за борба с превъзхождащи сили на противника. "Вашингтон Поуст" я определя като китайската книга, оказала най-голямо влияние върху Запада през последните 40 години.

Най-новиият му труд "Еволюцията на валутната политика", описва стъпките, които биха могли да отслабят и най-силния противник на Китай с помощта на нетрадиционни способи, като манипулиране на банковите системи и контрол над медиите и природните ресурси.

 

- Професор Ван, доскоро книги като вашата се появяваха предимно в САЩ, като авторите им прогнозираха възможен конфликт между Съединените щати и Китай в сферата на търговията, икономиката и финансите. Според мнозина, в момента сме свидетели на своеобразен апогей на антикитайската политика на Америка. Какво, според вас, можем да очакваме от Вашингтон в сферата на валутно-финансовото регулиране, в контекста на сегашния му антикитайски подход?

- Конкуренцията или противопоставянето между Китай и САЩ засяга абсолютно всички сфери. За да си осигуриш възможност за предимство в конкуренцията между нациите следва съзнателно да разшириш сферата на конкуренция. Смятам, че острата конкунеция между двете страни във валутната сфера е напълно възможна, като тя може да ги доведе дори до война.

- От няколко години в редица държави, като Русия например, се обсъжда необходимостта за отказ от сегашната им зависимост от долара. В тази връзка, някои от тях започнаха да осъществяват плащанията помежду си в национални валути. Какво друго би могло да се направи за укрепването на валутно-финансовия суверенитет?

- Действително, в Русия, а и не само там, се говори за отказ от прекалената зависимост от американския долар, което според мен би било умно решение. Китай следва не само активно да откликне на тази руска инициатива, но и да укрепва сътрудничеството с руснаците във финансовата и валутна сфери, а също да намали сегашната зависимост от долара в областта на двустранната търговия и инвестициите.

- Как могат да избухнат и да се водят валутните войни - кои институции, отговарящи за международните финансово-валутни операции, и каква правна база регулират тези процеси? Ако някоя държава например, се окаже обект на санкциите на САЩ, как би могла да избегне негативните последици във финансово-икономическата сфера?

- Съединените щати използват статута на долара като международна резервна валута, както и ключовите си позиции в системата за международните финансови плащания за целите на борбата със своите геополитически противници, както и с икономическите и технологичните си конкуренти. Федералният резерв на САЩ изразходва гигантски средства, Департаментът по финансите налага финансови санкции, а Агенцията за национална сигурност осъществява манипулации с паричните емисии, направлението и степента на текучество на паричните средства, посредством контрола си над глобалната финансова информация, стимулирайки, според нуждата, инфлацията или дефлацията, провокирайки финансови кризи и създавайки хаос.

Освен това, американците концентрират вниманието си върху конкуриращите отрасли, предприятия, институции или отделни лица, дезорганизират пазара и контролират всички действия в тази сфера за да постигнат целите си за контрол и сдържане на своите съперници. Ето защо, ако искат да гарантират националната си сигурност и развитие, другите държави следва да се стремят към независимост в парично-кредитната и финансовата система, а също да намалят зависимостта си от доларовата система на САЩ, за да не може тя да се превърне в оръжие на стратегическото съперничество между Америка и останалите.

- Сравнително наскоро беше обявено, че Пекин възнамерява да използва в своите плащания т.нар. "цифров юан". Каква е перспективата пред подобни инициативи на международния пазар и, какво бихте казал за различните криптовалути?

- Електронното плащане в цифрова валута (DCEP) представлява революционен пробив в съществуващата система на парично обръщение, способен да промени структурата на неравенството в сегашната международна валутна система. Експериментът на Китайската народна банка за цифровизация на юана е изключително важен опит. В контекста на глобалната конкуренция между държавите това може да се окаже началото на преструктурирането на световната валутна система. Мисля, че цифровизацията на китайската валута едва започва. Онлайн плащанията се ползват с голям успех: появиха се такива финансови платформи като Alipay и WeChat Wallet, които на практика замениха вътрешнодържавните търговски плащания. Хората все по-рядко ползват налични средства или кредитни карти, предпочитайки да плащат с помощта на WeChat. Ако Китайската народна банка може да се интегрира с помощта на Alipay и WeChat за да интернационализира електронните плащания, това може значително да увеличи дела на интернационализацията на юана, което ще бъде разрушителна промяна за международния финансов пазар.

- В САЩ интерпретират вашата най-известна книга за „неограничената война” по начин, от който излиза, че Китай разработва различни методи и механизми за водене на война без реални бойни действия. Според вас, каква е причината за това - дали американците съзнателно изкривяват смисъла на лансираните от вас идеи, или просто ги интепретират погрешно заради специфичния си начин на мислене, основан на подозрителността и недоверието?

- През 2006 бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис и неговият съмишленик полковник Франк Хофман лансираха концепцята за „хибридната война. Според тях, хибридната война има четири теоретични и практически източника. Първият са военните операции на САЩ, вторият – американският опит в борбата срещу тероризма след 11 септември, третият е „неограничената война” на Китай, а четвъртият са военните операции на Русия в Украйна и но други места. Което показва, че именно американската военна активност прокарва теорията за „неограничената (хибридната) война”. Моите собствени изследвания до голяма степен бяха вдъхновени от американския опит за водене на война, включително финансова. За разлика от САЩ, другите държави нямат такава възможност. Стив Банън, който известно време беше съветник на президента Тръмп по националната стратегия, нееднократно прокарваше тезата, че китайците използват идеите, съдържащи се в книгата ми, за да се противопоставят на САЩ, при това цитирайки нейната британска версия. Той обаче не споменава нещо, което ясно се посочва в нея, а именно, че концепцията за „неограничената война” беше вдъхновена именно от американския опит. Освен това, Банън само бегло и без желание споменава, че цитираното от него британско издание на книгата, която се продава от американската компания Amazon, всъщност представлява нейна пиратска версия, публикувана в Панама, след като е била „преведена” от експерти на ЦРУ. Ето ви един пример за „неограничената война”, практикувана от американците.

- Свидетели сме на постепенен преход към многополюсен модел на устройство на света. На този фон, как, според вас, ще изглежда новият финансово-валутен ред?

- Многополюсният свят изисква и многополюсна валутна и финансова система. В момента доларовата система представлява, във висша степен, монополистична и олигополистична система, която трудно може да бъде поддържана дълго време. За създаването на нова валутна система обаче, ще е необходимо сътрудничество между Китай, Русия, Европа и други играчи. Защото подобна валутна система на ООН ще се основава на уважението към суверенитета на всички държави, пълна равнопоставеност и решаване на проблемите чрез преговори, както и справедливо разпределяне на ползите.

- Мнозина в Китай и Русия твърдят, че днес отношенията между двете страни са най-добрите в цялата им досегашна история. Предвид факта, че САЩ очевидно изпитват сериозни опасения от задълбочаващото се военно стратегическо сътрудничество между Москва и Пекин, в кои други сфери те биха могли да обединят усилията си в бъдеще?

- Китай и Русия поддържат приятелски отношения, защото имат общи интереси и цели, към които обаче САЩ и западните държави се отнасят негативно и се опитват да ги потиснат. Мисля, че Китай и Русия са обречени да се превърнат в ядро на евразийската общност, стремяща се към съвместно развитие и гарантиране на общата сигурност. Всеобхватното сътрудничество между Китай и Русия не се вписва в рамките на стария модел военни алианси от ерата на традиционния империализъм, а представлява съюз на държави с обща съдба, който се стреми към сътрудничество в един диверсифициран свят, където съществуват съвместно различни цивилизации. И, ако някой се опита да застращи сигурността на Китай и Русия, двете държави ще работят заедно за да не го допуснат, включително осъществявайки всестранно сътрудничество във военната сфера.

 

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика