19
Сря, Юни
8 Нови статии

Пет заплахи за глобалната доминация на долара

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

В последно време хегемонията на долара в глобалната търговия и инвестиционните потоци се сблъсква с редица нови заплахи, тъй като все повече държави прокарват планове за разширяване използването на алтернативни валути.

Редица големи играчи - от Китай и Русия до Индия и Бразилия - се стремят да увеличат обемите на търговията си в други валути, като плановете им варират от използването на местни парични единици до обезпечен със злато "стейбълкойн" или новата резервна валута на групата БРИКС (която, според някои, ще се нарича R5, тъй като националните валути и на петте страни участнички - real, rouble, rupee, renminbi и rand, започват с R - б.р.).

В продължение на десетилетия доларът доминираше еднолично като световна резервна валута и се използваше широко в международната търговия, особено по отношение на такива суровинни стоки, като петрола. Заради относителната му стабилност, инвеститорите го разглеждатг като защитен актив в периоди на повишена икономическа и геополитическа неопределеност.

През миналата 2022 доларът допълнително укрепна, заради рязкото повишаване на лихвените проценти в САЩ, което увеличи привлекателността му за чуждестранните инвеститори, търсещи по-висока доходност. През първите девет месеца на 2022 курсът му се повиши със 17%, но оттогава насам доларът частично загуби позициите си във връзка с перспективата, че американският Федерален резерв може скоро да прекрати повишаването на лихвените проценти, в резултат от бързото намаляване на инфлацията.

На този фон възникват нови заплахи за глобалната доминация на "зелената валута" и в тази връзка по-долу ще разгледам пет валутни проекти, лансирани в различни части на света, които в крайна сметка са насочени именно към ерозията на сегашното господство на долара.

Проектът за обща валута на Бразилия и Аржентина

Наскоро Бразилия и Аржентина обявиха, че подготвят проект за съвместна валута, която ще се нарича Sur, т.е. "Юг", като амбицията им е тя да се превърне в нещо подобно на еврото и да бъде възприета от всички държави в Южна Америка. Според лидерите на двете страни, общата валута може да способства за растежа на южноамериканската търговия, тъй като ще позволи да бъдат избегнати разходите за конвертиране и колебанията в обменния курс. Това обаче, може да ерозира доминиращото положение на долара в региона (по данни на Федералния резерв на САЩ, в периода 1999-2019, 96% от търговията между Северна и Южна Америка се е осъществявала в долари).

Руско-иранският проект за обвързан със златото общ "стейбълкойн"

На свой ред, Русия и Иран работят съвместно по създаването на нова, обезпечена със злато, криптовалута - "стейбълкойн", който да може да замени долара в международната търговия. Двете страни, които пострадаха от западните санкции, искат да създадат специфичен "токен за Персийския регион" (токените често са възприемани като дигитални монети, макар това да не е точният технически термин. Всъщност те се базират върху вече съществуващ блокчейн на алткойн - б.р.), който да се използва за външнотърговски плащания, като плановете са използването му да стартира в специалната икономическа зона на каспийското пристанище Астрахан, в Южна Русия, където вече се обработват много ирански стоки. Според един руски депутат обаче, проектът би могъл да се развие истински едва след окончателната регулация на руският пазар на цифрови активи.

По данни на аналитичния център Jamestown Foundation, през последните месеци Русия и Иран са активизирали усилията си за разширяване на "дедоларизацията". Те се стремят да увеличат обема на взаимната търговия до десет милиарда долара годишно с помощта на такива мерки, като създаването на нова система за международни плащания, алтернативна на SWIFT, до която вече нямат достъп.

ОАЕ и Индия проучват възможността да използват рупии в търговията си

Междувременно, Обединените арабски емирства и Индия лансират идеята да започнат да осъществяват търговията помежду си (без петролната) в индийски рупии. Тази стъпка ще се основава на споразумението за свободна търговия, подписано през 2022, чиято цел е до 2027 търговският обмен между двете държави, без да броим петрола, да достигне 100 млрд. долара.

Според министъра на външната търговия на ОАЕ Тани бин Ахмед Ал-Заюди, Китай също обмисля идеята за осъществяване на не-петролната търговия в местни валути. Пекин се стреми да замени долара с юана в петролната търговия

От своя страна, Китай се стреми да отслаби долара и би искал той да бъде заменен от юана в петролните сделки, особено предвид ръста на търговията с Русия след началото на войната в Украйна. Тази стъпка цели отказа от режима на петродоларите, който действа от 70-те години на ХХ век насам и в чиито рамки глобалните сделки с петрол се осъществяват почти изцяло в американска валута.

В края на миналата 2022 Пекин започна да купува руски петрол с големи намаления, осъществявайки тези сделки с Москва в юани, а не в долари, което доведе до появата на т.нар. „петроюан”.

С повишаването на курса на долара, петролните договори поскъпват, защото цените за договорените стоки се плащат най-вече в американска валута, което също обяснява отказа на Китай от долара.

В тази връзка експертът на Kepler Energy Systems Виктор Катона твърди, че Русия на практика се е превърнала „в азиатска държава, която, според мен, вкара юана в мащабната търговия с петрол”.

Русия и Китай предлагат създаването на нова резервна валута

През миналата 2022 Русия и Китай започнаха преговори за създаването на нова резервна валута, съместно с другите членове на БРИКС, отправяйки открито предизвикателство към хегемонията на долара.

Новата резервна валута ще бъде създадена на основата на валутите на страните членки на групата: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. По данни на Международния валутен фонд, господството на долара като основна резервна валута вече върви към края си, тъй като централните банки диверсифицират активите си в такива валути като китайския юан, шведската крона и южнокорейския вон.

 

* Авторката, която е завършила Кралския колежв Лондон, е анализатор на базирания в Ню Йорк финансов и бизнес портал Insider