25
Чет, Юли
27 Нови статии

Какво биха могли да предложат САЩ на евентуални мирни преговори за Украйна

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Досега дебатите във връзка с евентуални мирни преговори се ограничаваха с това, какво следва да са готови да предложат Русия и Украйна на масата за преговори, за да сложат край на войната помежду си. САЩ обаче би следвало да помислят и, какви стъпки биха могли да предприемат за да разрешат собствения си конфликт с Русия, който всъщност е и основната причина за сегашната война.

Геополитическата криза, която създаде предпоставките за войната в Украйна, започна с нарушените обещания НАТО да не се разширява на изток, дадени в началото на 90-те години на ХХ век, и са задълбочи от появилите се през 2008 твърдения, че Украйна може скоро да се присъедини към този антируски военен алианс.

След това, през 2014, осъществената с подкрепата на САЩ насилствена смяна на властта в Украйна провокира разцепление в страната. Според направената тогава анкета на Института Галъп, само 51% от украинците смятаха създаденото в резултат от киевския „Майдан” правитество за легитимно. Голямото мнозинство от населението на Крим, както и от това в Донецка и Луганска области, гласува за отделяне от Украйна. В отговор новото украинско правителство започна гражданска война против самопровъзгласилите се „народни републики” в Донбас.

В хода на тази война загинаха около 14 хиляди души, преди Минското споразумение от 2015 да установи крехко примирие и буферна зора по линията на съприкосновение, където 1300 сътрудници на ОССЕ трябваше да следят за спазването на постигнатите договорености. В общи линии, примирието се спазваше и броят на жертвите намаля значително, но украинското правителство така и не съумя да разреши дълбоката политическа криза, предоставяйки обещаната автономия на Донецк и Луганск. Наскоро бившият канцлер на Германия Ангела Меркел и бившият френски президент Франсоа Оланд признаха, че западните лидери са приели Минските споразумения само за да спечелят време и да дадат възможност на Киев да се подготви за да си върне със сила загубените територии.

През март 2022, т.е. месец след началото на руската инвазия, в Турция се проведоха преговори за прекратяване на огъня в Украйна. Участниците в тях формулираха проект за „споразумение за неутралитет” от 15 точки, което на 22 март 2022 беше представено публично пред украинците от президента Зеленски в ефира на националната телевизия.

Русия се съгласи да се изтегли от окупираните през този месец нови територии срещу ангажимента на Украйна да не влиза в НАТО и да не разполага чуждестранни военни бази на своя земя. През април 2022 обаче, западните съюзници на Киев и, в частност, САЩ и Великобритания отказаха да подкрепят това споразумение и убедиха украинците да се откажат от преговорите. Още тогава редица официални лица от двете страни заявяваха, че целта им е "отслабването на Русия".

Достойното за съжаление решение на Вашингтон и Лондон да провалят договора за неутралитет на Украйна на втория месец от войната доведе до трансформирането и в продължителен и разрушителен конфликт със стотици хиляди жертви. Нито една от страните не може да постигне решителна победа, а всяка нова ескалация увеличава риска от "голяма война" между НАТО и Русия. Сега лидерите на САЩ и НАТО твърдят, че подкрепят връщането на воюващите държави на масата на преговорите със същата цел - да постигнат изтегляне на руските войски от окупираните по време на войната територия. Тоест, те косвено признават, че деветте месеца ненужна кръвопролитна война не са могли да подобрят съществено преговорните позиции на Украйна.

И така, какво биха могли да предложат САЩ на масата за преговори, за да сложат край на войната в Украйна и ескалацията на студената война с Русия? Подобно на Карибската криза от 1962, сегашната криза би могла да се окаже катализатор за сериозна дипомация, насочена към възстановяване на разрушените американско-руски отношения. Вместо да подлагат света на риска от ядрено унищожение в името на "отслабването" на Русия, САЩ могат да поставят началото на нова ера в контрола над ядрените въоръжения и дипломатическото взаимодействие.

В течение на дълги години, руският президент Путин се оплакваше от прекаленото военно присъствие на САЩ в Източна и Централна Европа. След руската инвазия обаче, САЩ значително разшириха това присъствие. Броят на американските военни нарасна от 80 на 100 хиляди. Американски военни кораби пристигнаха в Испания, ескадрили от изтребители - във Великобритания, а системи за противовъздушна отбрана бяха разположени в Германия и Италия.

Дълго преди началото на войната в Украйна САЩ изградиха обекти на противоракетната отбрана в Румъния, а след това и в Полша, на 150 км от руската граница. Руснаците са обезпокоени от това, че тези системи могат да бъдат видоизменени за изстрелване на настъпателни конвенционални и дори ядрени ракети, което изрично се забраняваше от Договора за противоракетната отбрана от 1972 между САЩ и СССР, докато президентът Буш не извади Америка от него през 2002. Пентагонът квалифицира тези обекти като отбранителни, но Москва настоява, че те са илюстрация за заплахата, свързана с разширяването на НАТО.

Ето някои стъпки, които САЩ биха могли да предприемат за деескалацията на нарастващото напрежение и за да повишат шансовете за постигане на мирно споразумение в Украйна:

- да подкрепят украинския неутралитет, като се съгласят да участват в предоставянето на гаранциите за сигурност, за които Киев и Москва се споразумяха през март 2022 и които бяха отхвърлени от западните съюзници на Украйна;

- да дадат знак на Русия, още в началния етап от преговорите, че са готови да отменят санкциите в рамките на едно всеобхватно мирно споразумение;

- да се съгласят да предприемат значително съкращаване на своите военни в Европа и да изтеглят американските ракети от Румъния и Полща, а също да върнат военните бази на властите на тези две държави;

- да възобновят действието на Договора за установяване на режим "Открито небе ", който Америка напусна през 2020, така че двете страни да могат да контролират спазването на взаимните ангажименти относно разоръжаването;

- да започнат обсъждане на въпроса за изтеглянето на американското ядрено оръжие от петте европейски държави, където то е разположено в момента: Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Турция;

Ако САЩ са готови да променят по този начин своята политика, това би улеснило Русия и Украйна да постигнат взаимноприемливо споразумение за спиране на сраженията. Повечето хора по света пък, биха въздъхнали с облекчение, виждайки прогрес в разрешаването на руско-украинския кофликт. Още по-голямо значение обаче, би имало възобновяването на сътрудничеството между САЩ и Русия, целящо ограничаване на заплахите от нова световна война.

 

* Автори на книгата "Конфликтът в Украйна: да придадеш смисъл на една безмислена война" (2022) и анализатори на канадския Център за глобални изследвания