15
Съб, Юни
6 Нови статии

Военният аспект на руско-китайския алианс в Индо-Тихоокеанския регион

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Поради тясната обвързаност между китайската и руската realpolitik, изглежда, че сегашният дневен ред на външната политика на Пекин и мерките, които страната предприема в сферата на сигурността, почти напълно съвпадат със стремежите и целите на Москва.

Междувременно, конфронтацията на двете страни със Запада и неговите съюзници все повече се задълбочава. Си Дзинпин и Владимир Путин постепенно се превръщат в ключови стратегически партньори, опитващи се да формират своеобразна „китайско-руска орбита” с цел разширяване на своето влияние. Освен това, доминиращите позиции на проруски настроената част от управляващия в Китай елит си остават основнния фактор, който тласка Пекин към стратегическа координация на действията си с тези на Москва.

В този контекст, съвместните китайско-руски военни учения традиционно се използват за постигане на определени цели в рамките на следваната от двете страни реална политика.

Така, през март 2024, военноморските сили на Китай, Русия и Иран проведоха съвместни военноморски учения. Те се осъществиха в района на Омански залив, като в тях участваха бойни кораби и авиация на трите страни. Ще припомня, че година преди това, през март 2023, те проведоха подобни учения и в северната част на Индийския океан.

През февруари 2023 военноморските сили на Китай, Русия и ЮАР осъществиха вторите си съвместни морски учения в близост до бреговета на Южна Африка, т.е. в стратегическата зона, където се срещат Атлантическият и Индийският океани.

Както е известно, много африкански държави продължават да разглеждат Русия и, в определена степен, Китай като антиколониални сили, затова там ги възприемат като алтернатива на западната хегемония.

По-късно, през юли 2023, Китай и Русия проведоха военновъздушни и военноморски учения в Японско море. От 2022 насам двете страни са осъществили най-малко пет военни учения в Японско и Източнокитайско морета. Очевидно е, че тези учения са своеобразно предупреждение към Япония, Южна Корея и Северноатлантическия алианс.

Освен това, съвместните военни учения в Японско море позволяват на Русия и Китай да отработят решаването на редица стратегически задачи. Водните маршрути около Японско море са ключови проходи за китайския и руския военноморски флоти, позволяващи им да достигнат до западната част на Тихия океан.

Военноморските маневри на двете страни показват появата на нови приоритети във външната политика на Китай и Русия. Освен това, те очертавата мащабите на интересите на техните флоти, както и военния им потенциал. Тези интереси се простират в обширната зона от южното алантическо крайбрежие на ЮАР, през Оманския залив, до северната част на Индийския океан. Изборът на местата, където се провеждат съвместните военни учения, е ясен знак за активното взаимодействие и съвпадението на геополитическит интереси на двете държави, особено по отношение на териториалните проблеми, която всяка от тях има в Азия (например, с Япония).

 

*Старши научен сътрудникс в Японския институт за международни отношения (JIIA) в Токио. Преди това е заемала ръководни длъжности в Националната лаборатория Сандия (САЩ), Университета Хокайдо (Сапоро) и Фондация Maison des Sciences de l’Homme (Париж). Автор на пет книги, сред които „Китай, Япония и островите Сенкаку: американската сянка в конфликта в Източнокитайско море”, анализатор на Japan Forward