25
Чет, Юли
27 Нови статии

Германия - "болният човек" на Европа?

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Според старшия икономист на нидерландската банка ABN Amro Алин Шулинг, "В момента Германия се намира в катастрофална икономическа ситуация и тревогата относно перспективите пред страната са напълно оправдани".

В тази връзка Шулинг прогнозира, че през второто тримесечие на 2022 ще станем свидетели на значително съкращаване на обема на индустриалното производство в Германия. Впрочем, тази оценка се споделя и от икономистите на Bank of America.

Не е оптимистична и прогнозата за темповете на нарастване на германския БВП през настоящата година. По данни на Европейската комисия, в рамките на ЕС само Естония демонстрира по-бавни темпове на икономически растеж, отколкото Германия. Очаква се, че в края на годината нивото на инфлация в страната ще бъде сред най-високите и сериозно ще надвиши средния показател за еврозоната. Както отбеляза наскоро немската Федерална статистическа служба, през май потребителските цени в Германия са нараснали с 8,7%  на годишна база, като този показател е най-високия откакто се правят подобни наблюдения. Според прогнозата на компания Allianz SE: "инфлацията в Германия ще нараства по-бързо, отколкото в която и да било друга страна членка на ЕС".

Освен това страната е лидер в рамките на Съюза по брой на производителите, изпитващи недостиг на резервни части: над 77% от германските индустриалци се оплакват, че липсата на материали и оборудване вреди сериозно на бизнеса им. Тези проблеми вече доведоха до това, че прогнозата за ръста на обема на производството в машиностроителния сектор на страната беше понижена от 4% на 1%.

Очертаващата се стагфлация се отразява и върху покупателната способност на обикновените германци. Така, според публикуваната на 2 юни социологическа анкета на Ipsos, само 48% от тях оценяват нивото на материалното си благополучие като "достатъчно високо". За, сравнение, през декември 2021, този показател е бил над 54%. В анализа на компанията Allianz SE се констатира, че: "през настоящата година домакинствата ще се сблъскат с допълнителни разходи за хранителни продукти на стойност над 250 евро за човек". При това, според авторите му, сезонът на летните отпуски може да се окаже фактор за допълнително влошаване на ситуацията, тъй като след двете години на пандемия германските граждани ще тръгнат да харчат парите си в страните от Средиземноморието. Тук е мястото да напомня, че през април оборотът на търтовията на дребно в Германия демонстрира най-големия си спад от началото на 2022.

Според експертите, причината за тази толково плачевна за Германия икономическа ситуация, е рязката промяна в курса на правителството в Берлин спрямо Русия и Китай. След като в течение на дълги години страната непрекъснато увеличаваше износа си за Китай и укрепваше енергийните си връзки с Русия, сега най-голямата европейска икономика се сблъсква с ужасяващо множество рискове. В резултат от това нараства опасността от стагнация и по-нататъшен ръст на цените, което пък оказва допълнителен натиск върху недоволните германски граждани. В резултат, също както на границата между ХІХ и ХХ век, Германия може отново да се превърне в "болния човек на Европа".

 

* Анализатор на Bloomberg, автор на няколко книги