19
Сря, Юни
8 Нови статии

Международна конференция под егидата на Българското геополитическо дружество и списание "Геополитика"

информация
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На 7 ноември 2013, в столичния хотел Радисън се проведе Международна конференция "Геополитиката на опиума: Афганистанският наркотрафик и борбата с него след 2014". Нейни организатори бяха Българското геополитическо дружество и списание "Геополитика", с любезното съдействие на Института за балкански и европейски изследвания и Агенция "Ди Ел Кей". Присъстваха няколко десетки изтъкнати експерти в сферата на сигурността, включително представители на Народното събрание, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и представители на шест дипломатически мисии в София, включително посланиците на Република Турция Исмаил Арамаз и на Ислямска република Афганистан Сиауллах Махмуд.

Подробности за докладите и дискусиите по време на конференцията, можете да намерите на интернет-страницата на приятелите от ОБЩЕСТВО.НЕТ. Видеозапис на изказването на секретаря на Българското геополитическо дружество и главен редактор на "Геополитика" Тодор Кондаков е качен на интернет-страницата на вестниците "Труд" и "24 часа".

По-долу публикуваме докладите и презентациите на участниците в конференцията:

1. Откриване на конференцията от Тодор Кондаков, секретар на Българското геополитическо дружество, главен редактор на списание "Геополитика" - Изтегли в PDF (165kB)

2. Доклад на д-р Дъг Бендоу, Институт Катон, Вашингтон, САЩ: "Как да прекъснем порочния кръг в афганистанската война срещу опиума? Трудностите породени от едновременната битка срещу наркотицити и талибаните." - Изтегли в PDF (107kB )

3. Презентация на доц. Жюлиен Мерсил, Юнивърсити колидж Дъблин, Ирландия, "Ролята на САЩ/НАТО в афганистанския наркотрафик и възможни решения на проблема с наркотиците в Афганистан - Изтегли в PDF (358kB )

4. Презентация на д-р Хакан Демирбюкен, програмен мениджър в Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Виена: "Оценка на глобалниа пазар за опиума през последното десетилетие: динамика, тенденции, заплахи и перспективи" - Изтегли в PDF (380kB )

5. Презентация на д-р Валтер Кегьо, Национален център за научни изследвания, Стокхолм, Швеция: "Нелегалният наркотрафик и последиците от него"- Изтегли в PDF (358kB )

6. Доклад на Петър Якимов, Българска Легия Антимафия, София, България: "Наркотрафик и Политика. Отражение на международния наркотрафик върху икономиката и политиката на България през последните 10 години. Взаимоотношения с международните партньори на България - ЕС и САЩ." - Изтегли в PDF (180kB )

7. Презентация на д-р Фабио Бернабеи, директор на Associazione Osservatorio Droga, Рим, Италия: "Новата опиумна война: Ндрангетата и Ал Кайда срещу демократичните общества"- Изтегли в PDF (7MB )

8. Доклад на Йоанис Михалетис, Институт за анализи в сферата на отбраната и сигурността, Атина, Гърция: "Връзката между производството на хероин в Афганистан и престъпните мрежи на Балканите" - Изтегли в PDF (132kB )

9. Презентация на д-р Тихомир Безлов, Институт за изследване на демокрацията, София, България: "Балканският път на хероина от 80-те до наши дни през погледа на България" - Изтегли в PDF (1.3Mb )

10. Презентация на Елена Николова, изпълнителен директор на Асоциация за зависими "Солидарност", София, България: „Асоциацията за рехабилитация на зависими „Солидарност”: възможности, постижения и предизивикателства” - Изтегли в PDF (980kB )

11. Заключително изказване на Тодор Кондаков, секретар на Българското геополитическо дружество и главен редактор на списание "Геополитика". Изтегли в PDF (68kB )

 

"Геополитиката на опиума": Филмът на Иво Иванов "Геополитиката на опиума", който съдържа интервюта с участниците в конференцията, можете да видите тук: