18
Вт, Юни
8 Нови статии

Джибути, като ключова точка в геополитическата битка за Африка

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

На какво се дължи големият интерес към Джибути в последно време? В момента тази малка територия от само 23 000 квадратни километра се оказва в центъра на тектонична промяна в световната и регионална политика.

Продължаващият стремеж на големите нации да доминират в Индо-Тихоокеанския регион вече засяга и бреговете на Източна Африка, а малката държавица Джибути (която до 1977 беше колония на Франция под името Френска Сомалия) се оказва във фокуса на геополитическата конкуренция.

Местоположението на Джибути с изглед към протока Баб ел-Мандеб, който свързва Индийския океан, през Аденския залив, с Червено и Средиземно море, до голяма степен обяснява, защо интересите на големите сили отново са концентрирани там. Ще припомня, че около една четвърт от цялата търговия с петрол за Европа минава през Джибути. Добавете към това, подводният кабел, по който се предават данни между три континента, преминаващ в близост до крайбрежието на страната. И накрая, над триста километровата крайбрежна ивица на Джибути превръща тази държава в канал, през който преминават 95% от вносът и износът на съседна Етиопия, която няма излаз на море.

За тези, които не са запознати със значението на геостратегическите точки в света, ще напомня, че икономическата сигурност на най-населените региони на планетата зависи от свободното преминаване през пролива Баб ел- Мандеб, свързващ Аденския залив и Червено море и, в крайна сметка, Суецкия канал. С други думи, геополитическото значение на тази малка държава е непропорционално голямо за една нация, която се нарежда на 171-во място по индекс на човешко развитие. Добрата новина обаче е наличието там на сериозен потенциал за растеж и развитие. Тоест, инвестициите в растежа и развитието на Джибути могат да доведат до геометрична промяна във влиянието на всяка държава, която съумее да спечели приятелството на нацията, наброяваща по-малко от един милион души. Това обяснява и, защо някои от най-мощните военни сили в света присъстват по един или друг начин в Джибути, провокирайки допълнително напрежение в това своеобразно буре с барут от противоречиви интереси.

В началото на октомври 2023 Френският чуждестранен легион изпрати 3-ти ескадрон от 1-ви чуждестранен кавалерийски полк (1-er REC) в Джибути, за да подсили разположената там 13-та полубригада. Между другото, това е последният контингент на Чуждестранния легион, който все още е разположен на африканския континент. На свой ред, САЩ продължават да използват бившата френска военна база в Джибути Camp Lemonnier. В страната се намира и единствената задгранична китайска база за поддръжка, както и единствената задгранична японска военна база. Там се намира и италианската национална военна база за поддръжка. Впрочем, Русия и Турция също се опитват да договорят създаването на свои военни бази с дългогодишния президент на страната Исмаил Омар Гуеле. Междувременно, военната кампания на Израел в Газа, провокира нови сеизмичните трусове, които ерозират архитектурата на сигурността в зоната на Африканския Рог.

Ескалацията на конкуренцията  на фона на и без това крайно напрегнатата ситуация в Близкия Изток, показва, че големите външни играчи повишават залога с цел да си гарантират доминация в региона. В това отношение присъствието на САЩ е от ключово значение. В края на септември американският министър на отбраната Лойд Остин се срещна в Джибути с президента на страната Исмаил Омар Гуеле, за да обсъди това, което имперските сили най-много обичат да обсъждат, а именно интересите на „взаимната сигурност“. Разбира се, Остин не пропусна да посети американските сили в Camp Lemonnier, подчертавайки, че Джибути е „критично важна“ в борбата срещу насилствения екстремизъм на континента.

Междувременно обаче, президентът Гуеле взе участие в 15-ата среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, където акцентира върху необхоимостта от по-силни връзки между БРИКС и Африка и потвърди интереса на страната си да се включи в тази бързо разрастваща се международна група, която, според американския икономист Джим О’Нийл (ръководител на Goldman Sachs Asset Management), ще се превърне в доминиращ фактор в световната търговия до 2050. Както е известно, групата БРИКС, която вече контролира почти 30% от световната търговия, ще се разшири, включвайки Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства през 2024. Ще припомня също, че трийсет или повече държави са потенциални бъдещи членове на БРИКС. И това е още една причина Джибути да се превърне във фокус на вниманието на големите геополитически играчи. Инвестициите на Китай в страната, осъществени в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, както и последните новини относно намерението за създаване на конкурентен транспортен  коридор „Индия-Близък Изток-Европа” (IMEC) подчертават геостратегическото значение на малката африканска страна.

Усилията за създаване на IMEC усложнявата ситуацията. Както споменах, коридорът трябва да свърже Индия с няколко близкоизточни държави от Арабския залив и Европа, като се планира той да включва пристанища, железопътна линия и автомагистрали. ЕС също е в играта, разчитайки на очакваните 300 милиарда евро публични и частни фондове до 2027 за подпомагане финансирането на лансирания от Съюза мащабен проект „Глобален портал” (Global Gateway).

В тази връзка, очакванията на експертите са значението на Джибути и съседните държави да нарасне още повече във връзка с евентуалното отшумяване на конфликта между Русия и Украйна и израелската военна операция в Газа. Балансът на силите в Близкия Изток отново е от решаващо значение за много играчи и техните стратегически проекти, касаещи региона.

 

*Авторът е американски външнополитически анализатор, автор на бестселъра „Преторианците на Путин”