18
Вт, Юни
8 Нови статии

"Джендърната революция" в ЕС

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Колко далеч може да стигне джендърната теория? От известно време насам сред нашите белгийски съседи се водят ожесточени дебати, дали в личните карти, паспортите и другите персонални документи все още трябва да се посочва полът на индивида, така че "то" (той, тя) да се почувства засегнат?

Също както във Франция (а и в останалите страни от ЕС), в белгийските лични документи, М означава мъж, а Ж - жена. Тази норма обаче скоро може да остане в миналото. Преди известно време министрите на правосъдието и вътрешните работи, както и специалният държавен секретар по въпросите на джендърното равенство на Белгия, представиха нов законопроект, касаещ тази сфера.

Въпросната инициатива се основава на решението на Конституционния съд от юни 2019, според което, "лицата, които не се смятат нито за мъже, нито за жени, не могат да бъдат принуждавани да приемат определение, несъответстващо на джендърната им идентичност". А, както посочва в списание Marianne доцентът по философия Надя Гертс, "идентичността им зависи единствено от това, как те сами се усещат в интимен план". Въпросната мярка вече беше поставена на белгийската политическа сцена през 2021. Тогава обаче, вицепремиерът Давид Кларинвал, от Движението за реформи (Mouvement réformateur - MR) се обяви против премахването на данните за пола от личните документи. Впрочем MR се противопостави на премахването на графата относно половата принадлежност и на последното заседание на белгийския кабинет в края на декември 2022. Според брюкселския вестник La Libre, "партията предлага на особено засегнатите от това да посочват едновременно и двете абревиатури М/Ж или пък да не вписват нищо във въпросната графа".

Дебатите в Белгия породиха сериозен резонанс и във Франция. Ето как реагира на случващото се смятаният за "проруски настроен" депутат в Европейския парламент от Националния сбор (и бивш френски транспортен министър) Тиери Мариани: "Тази история не засяга само Белгия, това е реалност, която утре може да стане сериозен проблем за целия Европейски съюз: осъществява се опасен процес на изтриване на половете (който започва именно с премахването на обозначението М/Ж) в личните удостоверения. Защо е необходимо това? Разбира се, за да не бъдат засегнати правата на "небинарните" индивиди. Тоест, налице е ситуация, когато едно радикално малцинство натрапва на всички собствените си правила".

Истината е, че от няколко години насам европейските държави осъществяват мерки, които на практика налагат в живота на европейците нормите на джендърната теория. Така, малко преди Бъдни вечер - на 22 декември 2022 - в Шотландия беше приет закон, даващ право на 16-17-годишните тинейджъри сами да определят пола си. Тоест, те вече могат да го провят по собствено усмотрение, без да се налага да се консултират с лекар.

На свой ред, испанските депутати гласуваха да бъде разрешено на младите хора още от 16-годишна възраст да променят пола си в своите лични документи. За целта е достатъчно само да се явят лично в местната администрация, без да се налага представянето на каквито и да било медицински справки. И още два примера, сред множеството други: Германия и Нидерландия смятат, че "гражданите следва да имат възможността да формират своя, собствена идентичност, не бива да принуждаваме човек да избира дали е мъж или жена". Както изглежда, една след друга, европейските държави затъват в блатото на претенциите на малцинствата, което води до приемането на все по-абсурдни мерки. Ще може ли Белгия (и не само тя) да се противопостави на това?

 

* Анализатор на френското издание Boulevard Voltaire