21
Нед, Юли
26 Нови статии

Разрушаването на Русия като средство за съхраняване хегемонията на долара

брой 6 2014
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Свидетели сме на най-великата битка на нашата епоха - битката за запазване глобалната хегемония на долара и, заедно с това, на икономическото, военно и политическо господство на САЩ над планетата, като тя вече навлиза в решаващата си фаза.

Въпреки несъмнено големите постижения на САЩ през последните сто години, отношението им към останалия свят може да се определи като "паразитно". Това се обяснява с факта, че Съединените щати създават пари и дългови инструменти буквално от нищото, без на практика да полагат за това каквито и да било усилия, а след това ги обменят за съвсем реалните стоки и услуги, предлагани от другите държави. Поради факта, че американският долар е световна резервна валута, те могат да си позволят астрономически бюджетни дефицити, които биха се оказали непосилни, за която и да било друга страна. Днес дълговете на САЩ са достигнали такива размери, че ако американският долар загуби статута си на резервна валута, икономиката на САЩ ще рухне и бързо ще се свие до състояние, характерно по-скоро за някоя бананова република и тъкмо това обяснява необходимостта от бързи действия пред лицето на засилващите се заплахи.

Текст под графиката: Когато американският долар загуби статута си на "резервна валута", този лот ще се върне към "началната си цена", а степента на инфлацията, която ще последва в резултат от това, ще се окаже невъобразимо висока

Легенда:

Горе: Най-мащабното печатане на пари в историята (разширяване паричната база на Федералния резерв)

Долу: Проблемът 2000 11 септември Фалитът на Lehman Bros

Защо Китай и Русия са заплаха са САЩ

Да вземем например Русия и Китай - най-голямата в момента заплаха за доминацията на долара. Наскоро тези големи и могъщи съседни държави подписаха редица ключови валутни и търговски споразумения, които не предвиждат използването на долара и затова представляват сериозна заплаха за неговия резервен статут, който (ако САЩ не вземат необходимите мерки) може да бъде поставен под въпрос. Достатъчно е да осъзнаем този факт, за да разберем причината за постоянния пропаганден обстрел, на който е подложена напоследък Русия. Освен това, в течение на няколко години Китай беше зает с „опустошаването“ на световните златни запаси, като ранна превантивна мярка за евентуално бъдещо златно обезпечаване на китайската валута, което ще се окаже последният пирон в ковчега на Америка, защото, когато се случи, необезпеченият долар просто ще рухне.

Легенда:

Текст над графиката: Жители на САЩ, разчитащи на помощ от държавата (млн. души)

Хора, получаващи помощ за безработни

Рекордно високо равнище

Хора, получаващи купони за храна

Рекордно високо равнище

Хора, получаващи държавна помощ

* Данните са за помощите за бедност, но не и за социалните осигуровки и медицинската помощ за престарелите

Източник: Управление за социално осигуряване на САЩ

 

Текст под графиката: Когато доларът загуби статута си на резервна валута и икономиката рухне, тези хора внезапно ще се окажат лишени от подкрепа, тъй като държавата няма да има друг избор освен да обяви дефолт по задълженията си

Печалната за американската нация ирония на съдбата е, че независимо от възможността САЩ да разменят неограничено количество необезпечени хартиени долари за реални стоки и услуги от останалия свят, инфраструктурата на страната се разпада и мнозина американци вече живеят в бедност, разчитайки на купоните за храна, и дори великата американска средна класа се топи. Това се дължи на факта, че елитите въобще не се интересуват от съдбата на страната или на нейното население - вълнува ги единствено властта и възможността да увеличат личното си състояние. Ако играете шах, няма да ви е трудно да схванете същността на силовата игра, която тече в момента. САЩ очевидно искат да се разправят с Русия, която предприе важни стъпки към пренасочване на икономическата си активност извън рамките на основаната на долара търговска система. Ако те можеха да се справят с нея с военни средства и да я принудят да стане послушна, отдавна щяха да са го сторили (както постъпиха с много по-малки и слаби държави), но Русия е прекалено голяма и могъща сила с многобройна и въоръжена до зъби армия и с огромен ядрен потенциал, така че този вариант отпада. Както изглежда, опитите да бъдат ерозирани позициите на руското правителство отвътре, провокирайки революция в страната, също се оказаха неуспешни, тъй като руските специални служби засега успешно се справят с тази подривна активност, при това действат също толкова безжалостно, както и американските по време на осъществяваните от тях тайни операции. Така че остава само вариантът с икономическата блокада, т.е. налагането на санкции в опит руската икономика да бъде изолирана и смъртоносно отслабена, и, както виждаме, такива санкции вече бяха наложени. Какво оправдание обаче се използва за целта? Защото не може просто да се появиш по BBC World News и да обявиш: "Русия реши да реализира споразумения, изключващи използването на долара, затова решихме да и наложим икономическа блокада и да откъснем Украйна от руската сфера на влияние".

САЩ отдавна търсеха географски "проход", през който да могат успешно да атакуват Русия, като северния и източният маршрути отпадат, тъй като става дума или за Северния ледовит океан или за Китай. Държави, като Полша, също не са подходящи, защото отдавна са част от западния лагер, затова пък Украйна се оказа идеална за изпълнението на тази задача, защото е голяма държава, разположена на югозападния фланг на Русия, която е разделена на две, запазвайки предишната привързаност и кръвните си връзки с Русия и, в същото време, стремейки се към по-тесен съюз с Европа. Тя беше идеалното място за разпалването на прозападна революция и, евентуално, на гражданска война, която да ангажира и Москва, а след това да бъде използвана като предлог за въвеждането на санкции. Както всъшност и стана.

И така, на Русия вече са наложени санкции, но САЩ се сблъскват с друг проблем - те едва ли ще имат очаквания ефект. Истината е, че санкциите със сигурност ще навредят най-вече на наивниците от Европа, които раболепно последваха указанията на Вашингтон за налагането им, но най-вероятно няма да разрушат руската икономика, както разчитат в САЩ. Икономиката на Русия е твърде голяма и, ако се наложи, може да функционира на принципа на самозадоволяването, особено имайки предвид, че страната разполага с огромни количества собствен петрол и газ. Ключов благоприятен фактор е и, че тя има голям и икономически мощен съсед, в лицето на Китай, който знае, че е следващия, върху когото ще се стовари американския удар и затова е готов да работи съвместно с Русия. Както изглежда, Москва и Пекин са склонни да създадат "свободна от долара" ос за да устоят срещу Вашингтон. Китайците, както впрочем и Путин, очевидно са отработили този вариант предварително, затова - наред със закупуването на цялото достъпно на пазара злато, с цел укрепване на собствената си валута, Китай укрепва и своята армия, в готовност да парира бъдещите заплахи, свързани с американските въоръжени сили, които пък вече предприемат стъпки за повторното отваряне на базите на Филипините, както и други експанзионистични мерки в западната част на Тихия океан.

Междувременно в Близкия Изток се появи феноменът на т.нар. "Ислямска държава", възникнала стихийно за да запълни вакуума във властта, появил се след изтеглянето на американските войски от Ирак. Да не забравяме, че макар Ирак да съществува в течение на доста десетилетия, тази страна представлява изкуствена конструкция, създадена от британците след разпадането на Османската империя за да си гарантират контрола над региона и неговите петролни богатства. Сега САЩ се опитват да спрат ислямистите, разчитайки на въздушната си мощ, но без сухопътна операция, успехът не изглежда много вероятен. Макар че Израел с удоволствие наблюдава, как арабите убиват други араби, той също би трябвало да се моли доларът да не загуби статута си на резервна валута, тъй като в противен случай може да попадне в изключително опасна ситуация, доколкото при подобно развитие потокът от пари и оръжия, идващ от САЩ през Атлантическия океан, може внезапно да секне.

Новият Халифат

Новият Халифат

Това са териториите, които според плановете на "Ислямската държава" за нов халифат трябва да преминат под контрола на движението през следващите пет години, макар че авторите им очевидно са пропуснали да вземат предвид американските въздушни удари. Но, ако тези хора успеят, а вие живеете в Гърция или в Испания, най-добре е още отсега да си приготвите куфарите. За бъдеща резиденцията на "Ислямска държава" е набелязана кулата Бурдж Халифа в деловия център на Дубай.

Сегашната ситуация в отношенията между САЩ и Русия (а в бъдеще и Китай) потенциално би могла да се окаже изключително опасна. Впрочем, тя вече е такава. Дали американските елити и НАТО ще се окажат достатъчно безумни за да започнат световна война? Трета световна война? За съжаление, отговорът е положителен и вероятността за подобно развитие нараства на фона на постоянните провокации и балансиране на ръба, на които сме свидетели в момента. Отлична илюстрация за това беше почти истеричната реакция на появата на руският хуманитарен конвой в Източна Украйна. Ако бяха по-разумни, САЩ и НАТО би трябвало само да благодарят на руснаците, че са си дали труда (и са поели разходите) да организират подобен голям коннвой с помощи за населението на обсадените градове в Източна Украйна, лишени от електричество, храна и вода. Вместо това, станахме свидетели на лицемерно възмущение от факта, че Москва си е позволила да пресече границите на една суверенна държава, без съгласието на нейното правителство (което всъщност не беше точно така) и това представлява "опасна ескалация". В крайна сметка, руският конвой беше използван като предлог за налагането на още по-сурови санкции.

Да се върнем обаче към първопричините и да се запитаме, защо САЩ са така загрижени за случващото се в Украйна, която е разположена толкова далеч тях и няма никакво отношение към американската сигурност, ако изключим разбира се, че САЩ изглежда се смятат за новата Римска империя, а Барак Обама си е въобразил че е Юлий Цезар на нашата епоха. Всъщност, Съединените щати действително са се превърнали в глобална империя и използват доларовата резервна валутна система, както и своите свръхмощни въоръжени сили, за да държат в подчинение огромните си владения, жестоко наказвайки всеки, който опита да се измъкне от тяхната опека. В тези техни владения обаче, не влизат Китай и Русия, които не могат лесно да бъдат подчинени поради мащабите на своите икономики и способността физически да се защитят (включително и с помощта на ядреното си оръжие, ако се наложи) и са в състояние да свалят долара от престола му и да срутят империята, която всъщност е изцяло прогнила отвътре, да не говорим, че е поразена от гигантските дългове и безнадеждно корумпираното си правителство (доказателство за това са плачевните качества на последните американски лидери).

Необяснимото късогледство на Европа

На този фон трудно можем да си обясним късогледството на Европа, която се солидаризира със САЩ и налага санкции срещу Русия (с други думи, стартира търговска война с руснаците). Русия обаче не е някаква бананова република от Третия свят, а влиятелна световна държава и самият факт, че Европа и САЩ и налагат санкции представлява тежко оскърбление и много сериозна провокация, която вероятно ще има катастрофални последици, собено след като Москва се обедини с Пекин и старателно заработи заедно с него за окончателен отказ от долара. Както вече споменах, Китай е наясно, че ако САЩ съумеят да осъществят икономическото разрушаване и подчиняването на Русия, той ще бъде следващата им мишена, затова може да се очаква, че Москва и Пекин ще формират изключително мощен алианс. В краткосрочна и средносрочна перспектива, на и без това крайно крехката икономика на Европа, която влиза в обречен сблъсък с огромния си съсед, предстои да загуби много повече, отколкото американската например. В момента Европа се сблъсква със спада на курса на своята валута и заплаха от дезинтеграция, породена от ръста на популярността на крайнодесните политически партии, което с течение на времето може да доведе до своеобразни "племенни войни" на континента, а да не забравяме, че европейските страни имат дълга традиция на идиотски разрушително войни до пълно изтощаване. Най-вероятно е, Русия, със своята мащабна вътрешна икономика и благодарение на новите си търговски споразумения с Китай, да успее да се справи с тези сътресения.

Откровената пропаганда, която напоследък се тиражира в западните медии, особено по отношение на Русия, е толкова недодялана и примитивна, че може да накара да се засрами дори самият гений на нацистката пропаганда доктор Гьобелс, който няма как да бъде обвинен, че не е познавал лудостта на масите. Всъщност, вече сме били свидетели на подобни неща, като започнем с периода, непосредствено преди началото на Втората световна война. Какво означа това? Означава, че западните елити са изпаднали в истинско отчаяние пред очертаващия се колапс на долара, в резултат от евентуалната загуба на статута му на резервна валута. Вярно е, че на фона на назряващото разпадане на Европа, доларът временно укрепва позициите си и за известен период ще продължи да печели от този процес (включително в резултат от възможната ликвидация на фондовия пазар), но елитите вече виждат какво ги очаква в по-далечна перспектива. Защото веднага след като доларът рухне, ще настъпи и краят на тяхната империя - вече няма да е възможно да бъдат поддържани галопиращите астрономически дефицити, ще изчезнат неизчерпаемите финансови потоци за военната машина, много от чиито бази постепенно ще заприличат на Чернобил, и - най-важното, те няма да могат повече да натрапват волята си на света: да налагат глоби на чуждестранните банки и институции, защото не правят това, което Вашингтон иска от тях, освен това вече няма да има толкова пари и оръжие за Израел, нито пък огромни премии за босовете от Уолстрийт. Стремителното разпространяване на бедността и нищетата сред все по-широки слоеве на американското общество означава, че все по-вероятно става възникването на хаос и анархия, съпроводени с нападения и грабежи срещу собствеността на елитите, и те са напълно наясно с тази възможност, което пък обяснява милитаризацията на американската полиция (както показаха скорошните събития във Фергюсън, щат Мисури), както и натрупването на огромно количество оръжие у гражданите на страната.

Кой иска нова световна война?

Най-сериозната опасност, която възниква в резултат от всичко това, е, че отчаяните хора са склонни на отчаяни постъпки, а последната пропагандна канонада срещу Русия е несъмнен признак на отчаяние. От последната наистина голяма война вече мина много време, а все по-необмислените декларации на авторите на тази кампания показват, че те както изглежда искат именно нова голяма война. Сред най-впечатляващите парадокси на нашето време е, че на фона на цялата сълзлива сантименталност, демонстрирана във връзка с 100-годишнината от началото на Първата световна война, тези хора ни поставят на ръба на друга такава война. А най-важният въпрос е, дали тя може да прекрачи чертата и да се превърне в ядрена? Предвид на вече демонстрираната безразсъдна агресивност и балансиране на ръба, тази възможност изглежда съвсем реална.

САЩ могат да концентрират всичкото си въоръжение и ракетните си системи по западната граница на Русия, използвайки параноидно звучащото обвинение, че Москва иска да си върне Източна Европа, което не отговаря на истината. Струва ми се обаче, че всичко това все пак няма да излезе извън рамките на скъпоструващия блъф, защото ако САЩ и сателитите им наистина решат някой ден да нападнат Русия, европейските градове ще изчезнат под гъбообразните облаци на ответния руски ядрен удар. Така че причините, лежащи в основата на тези действия, са свързани по-скоро с осигуряването на нови гигантски поръчки за военно-индустриалния комплекс.

Както знаем, жертвите по фронтовете на Първата световна война, не са били представители на елита, а млади наивници, вярващи, че се сражават за благородна кауза, т.е. да защитят родината си. Затова е добре да се научим да виждаме през гъстата пропагандна мъгла за да разберем същността на случващото се и да можем да предприемем необходимите за оцеляването си стъпки. Иначе това може да струва на нас и нашите близки не само имуществото и спестяванията, но и живота ни.

Мнозина се измъчват от това състояние на неопределеност – те усещат, че  нещо не е наред, но не могат да разберат, какво точно. Причината е, че не са сред посветените в „Големия план“ и вярват на лъжите и дезинформацията, щателно и умело поднасяни им от послушните медии, чиито собственици смятат масите за овце и се отнасят към тях, като към отглежданите по мазетата гъби – „наторявай ги с фекалии и ги дръж на тъмно“. Щом обаче си изясните плана на „играта“, ставате свободни, а разкриването на лъжите и дезинформацията в медиите се превръща в своеобразен спорт. Знанието е сила и, ако осъзнаем, че след сегашния ръст на курса му (който, между другото, може да продължи доста време) доларът в крайна сметка ще рухне, ще знаем и какво да направим за да избегнем катастрофалните последици от този колапс, който рано или късно ще се случи, и дори да извлечем от това нелоша печалба – например когато цената на златото и среброто надмине всички мислими рекорди, като това може да съвпадне с въвеждането на златно обезпечаване на юана.

От всичко казано дотук става ясно, че отговорът на ключовия въпрос, „дали САЩ ще успеят да разрушат Русия за да спасят хегемонията на долара“, е по-скоро „не“, от което пък следва, че доларът е обречен на колапс, който най-вероятно ще настъпи непосредствено след сегашната му лебедова песен, която звучи на фона на „загиващата Европа“.

 

* Авторът е известен американски икономически анализатор и експерт по пазарите на скъпоценни метали

{backbutton}

Поръчай онлайн бр.3 2024