24
Пон, Юни
7 Нови статии

Войната срещу вируса на ебола в контекста на икономическата битка за Западна Африка

брой 6 2014
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Както изглежда носителят на Нобелова награда за мир Барак Обама е на път да влезе в историята като президентът, оглавяващ една от най-войнствените администрация във Вашингтон, стартирала серия от агресивни военни операции в различни точки на света. В това отношение Джордж Буш младши и Дик Чейни могат само да го аплодират.

За начало ще припомня, че още не беше изсъхнало мастилото на присъдената му Нобелова награда, когато Обама обяви решението си (през декември 2009) да изпрати още 30 000 американски военни в обзетия от хаос Афганистан. След това започна войната срещу Кадафи, последвана от операцията за свалянето на Башар Асад в Сирия. После дойде ред на "войната за налагане на демокрацията в Украйна", или с други думи на опита на Обама да провокира Русия да влезе в открита военна конфронтация с НАТО, подкрепяйки странната коалиция между част от украинските олигарси, бивши криминални босове и откровени неонацисти дошла на власт в резултат от т.нар. "февруарска революция" в Киев. През юли 2014 пък, администрацията на Обама тласна президента да предприеме втори опит да върне Сирия в каменната ера, под предлог да бъдат бомбардирани позициите на т.нар. "Ислямска държава" (ИД) - безумна джихадистко-сунитска секта, в чието създаване, освен всички други, бяха забъркани ЦРУ и израелското разузнаване.

Сега екипът на Обама, начело с агресивно настроения му съветник по националната сигурност Сюзан Райс, измислиха нова война за Америка - този път против вирусната хеморагична треска ебола. На 16 септември 2014 президентът тържествено обяви нейното начало. За учудване на мнозинството здравомислещи американци, той съобщи, че е заповядал на три хиляди американски военни (вероятно същите "сухопътни сили", които Пентагонът отказва да изпрати в Сирия срещу ИД) да отидат да воюват срещу ... вируса на тази опасна болест.

Появявайки се в американския център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), Обама изнесе смразяващи кръвта на слушателите данни. Той квалифицира предполагаемия взрив на епидемията на треската ебола като "глобална заплаха, която не застрашава само регионалната сигурност. Това е потенциална заплаха за глобалната сигурност, ако тези страни и тяхната икономика рухнат". След което продължи да рисува картини, които биха накарали дори автора на "Щама Андромеда" Майкъл Крайтън да му завиди. Накрая президентът добави, че: "Това има сериозни последици за всички ни, дори ако сме далеч от опасността да се заразим с тази болест. Проблемът вече излиза изпод контрол".

След този ужасяващ увод, президентът на най-мощната на планетата свръхдържава обяви и своя отговор на заплахата. Като главнокомандващ на въоръжените сии на САЩ той съобщи, че изпраща 3000 американски военни в Западна Африка, подчертавайки, че това е "най-мащабния международен отговор в историята на CDC". Обама обаче не разясни, какво точно ще правят тези хора: ще стрелят по вируса там, където дръзне да покаже уродливата си глава, или пък по онези бедни африканци, имащи лошия късмет да бъдат заподозрени, че са заразени с вируса на ебола. В случая очевидно е без значение, че американските въоръжени сили не разполагат с три хиляди души, които да имат накакви сериозни познания в здравната сфера.

Впрочем, преди всички да изпаднем в паника и да се наредим на опашка за да се сдобием с милиони дози от непроверената и (както твърдят някои специализирани медии) твърде опасна "ваксина против вируса на ебола", с която най-големите лекарствени производители се готвят да наводнят пазара, може би си струва да обърнем внимание на някои особености на сегашния взрив на вируса ебола в Африка.

Сертифицираните смъртни случаи

На пресконференцията на Световната здравна организация (СЗО) от 13 септември, нейният председател д-р Маргарет Чен обяви тревога, предупреждавайки, че епидемията от треската ебола в Западна Африка е излязла от контрол. "В трите най-пострадали държави - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, броят на заболелите нараства много по-бързо от способността ни да излекуваме тези хора" - заяви Чен. Според СЗО, почти половината от над 300-те лекари, сестри и санитари, грижещи се за пациентите, за които се смята, че са поразени от вируса на ебола, вече са умрели, както и, че 2400 души от общо 4784 заразени в Африка вече са станали жертви на тази болест.
Месец преди това, на 8 август, Чен обяви, че проблемът с вируса на ебола в Африка "представлява извънредна ситуация в сферата на здравеопазването с международни измерения", каквото и да означава това.

Сред основните проблеми за Чен и нейните съмишленици и покровители обаче е, че представената от нея статистика за жертвите на ебола изглежда доста съмнителна. За онези, които не са забравили, ще напомня, че това е същата д-р Маргарет Чен от СЗО в Женева, която през 2009 беше основният лобист, опитал се да накара изпадналия в паника свят да се обърне към непроверени ваксини срещу т.нар. "свински грип", обявявайки Глобална пандемия от това заболяване въз основа на една статистика, в която всеки случай с наличието на признаци за простуда беше обявен за "свински грип", без значение, дали ставаше дума за хрема, кашлица, кихане, или ангина. За целта беше променена дефиницията за "свински грип", което пък позволи въз основа на въпросната статистика на болестта той да бъде обявен за пандемия. Както се оказа, това си беше чиста проба мошеничество от страна на д-р Чен, осъществено съзнателно или не (можем да приемем, че тя просто е некомпетентна, макар че данните говорят за друго), което обаче донесе огромни печалби на един голям американско-европейски фармацевтичен картел.

В наскоро появил се във Washington Post анализ се признава, че 69% от всички случаи на хеморагична треска ебола в Либерия, регистрирани от СЗО, не са били потвърдени с помощта на кръвни анализи. Както е известно, епицентърът на тази болест в Западна Африка е Либерия. Според СЗО, над половината от предполагаемите жертви на ебола (1224) и почти половината от всички заболели (2046) са в Либерия. В същото време, диагностичният тест на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), използван за лабораторно потвърждаване наличието на вируса на ебола, се оказа толкова дефектен, че самата FDA забрани да се твърди, че той е безопасен и ефективен. Което пък означава, че значителна част от останалите 31% от всички лабораторно потвърдени чрез кръвен анализ случаи на хеморагична треска ебола, могат да се окажат фалшиви.

С други думи, никой не е наясно, от какво точно в течение на последните няколко седмици са умрели 1224 либерийци. СЗО обаче твърди, че причината е именно вирусът на ебола. Тук е мястото да обърнем внимание, че държавите, засегнати от треската ебола, са сред най-бедните и обхванати от кървави войни региони на света. Войните заради "кървавите диаманти" и постколониалните, израждащи се в откровен геноцид, племенни войни оставиха след себе си пълно опустошение и гладуващо население.

В официалните данни на СЗО относно фактите, свързани с вируса на ебола, който вече официално се обозначава като EVD (Ebola Virus Disease), се казва, че: "Първите случаи на EVD са засечени в отдалечени села в Централна Африка, в района на тропическите гори, но последният бум в Западна Африка засегна най-големите градски, както и селските региони". Освен това СЗО посочва, че: "Смята се, че прилепите от семейство Pteropodidae са естествените гостоприемници на вируса на ебола. Самият вирус се предава на хората чрез тесния им контакт с кръвта, изпражненията, органите и други физически течности на заразените животни, като например шимпанзето, горилите, прилепите, маймуните, горската антилопа и бодливото свинче, намерени болни и умрели във влажните тропически гори". Впрочем, в официалния бюлетин на СЗО за вируса ва ебола, публикуван през септември 2014, се казва, че "нерядко може да е доста трудно да се отличи EVD от други инфекциозни заболявания като малария, коремен тиф или менингит". Тук няма как да не поставим някои въпроси към СЗО и персонално към нейния председател д-р Маргарет Чен. Ако приемем, че е трудно да се отличи ЕVD от някои други опасни инфекциозни заболявания и след като СЗО признава, че 69% от фиксираните случаи на заболяване не са били проверени по необходимия начин, как може да се твърди със сигурност, че става дума именно за ебола? Особено, имайки предвид, че според СЗО симптомите на треската ебола включват: "рязко повишаване на температурата, умора, мускулни болки и болка в гърлото, което се съпровожда с повръщане, диария, изриване, симптоми за нарушена бъбречна и чернодробна дейност, а в някои случаи - с вътрешни и външни кръвотечения".

С други думи, всичко това представлява крайно неясно и необосновано предположение, което обаче беше поставено в основата на новата война на президента Обама срещу вируса на ебола.

Война срещу треската ебола или война за петрол?

Сред поразителните аспекти на тревогата, демонстрирана от американския президент във връзка със ситуацията в Либерия и другите западноафрикански държави, където се предполага, че има бум на вируса на ебола, е наличието на огромни количество все още неизползван петрол. Офшорното крайбрежие на Либерия и западноафриканските "зони на разпространение на вируса на ебола" удобно съвпадат с присъствието на обширни и неразработени петролни и газови находища, което може да се види от долните две карти.

Находища на енергоносители в офшорната зона на някои западноафрикански държави

Находища на енергоносители в офшорната зона на някои западноафрикански държави

Зона на разпространение на вируса на ебола в Западна Африка

Зона на разпространение на вируса на ебола в Западна Африка

 

Впрочем, въпросът за петролните находища в Западна Африка и особено във водите на Гвинейския залив придобива все по-стратегическо значение и за Китай, който отчаяно търси бъдещи сигурни източници на вносен петрол, и за САЩ, основните принципи на чиято петролна геополитика бяха отлично формулирани през 70-те години на миналия век от тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър: "Ако контролирате петрола, управлявате света".

В този смисъл политиката на администрацията на Обама и Пентагона, е естествено продължение на тази на Джордж Буш младши, който през 2008 създаде AFRICOM (Африканското командване на американските въоръжени сили) именно за борба с бързо нарастващото китайско икономическо присъствие в потенциално богатите на петрол държави в Африка. Западна Африка пък се очертава като "новото петролно съкровище" на Черния континент. Според прогнозите на Департамента по енергетика на САЩ в периода до 2025 африканският петролен добив ще нарасне с 91%, при това най-вече в региона, където сега върви войната срещу вируса на ебола.

Китайските петролни компании присъстват в цяла Африка и са все по-активни именно в западната и част, особено в Ангола и Гвинея, т.е. в епицентъра на новата война на Обама (включваща разполагането на военни части) срещу вируса на ебола.

Ако действително е искрен в загрижеността си и иска да предприеме реални мерки за борба с този вирус, нашият президент може би трябва да вземе пример от обявената от САЩ за "държава-парий" Куба. Според Reuters, правителствота на тази малка, финансово изтощена и смазана от икономическите санкции островна страна с население от 11 млн. души, бюджет от 50 млрд. долара и БВП на глава от населението малко над 10 000 долара, изпраща 165 свои медици в зоната, където Вашингтон изпраща 3000 военни. Ето защо ми се струва, че в непрекъснато нагнетяваната паника във връзка с вируса на ебола има нещо много гнило.

 

* Авторът е известен американски геополитически анализатор, който живее и работи в Германия, повече за него виж Геополитика бр.1/2014

{backbutton}

Поръчай онлайн бр.3 2024