15
Съб, Юни
6 Нови статии

Новата геополитическа визия на Рияд

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Саудитска Арабия, която през последните години се ръководи от престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд (поради напредналата възраст на баща му крал Салман), демонстрира все по-смел и независим подход в сферата на външната политика, както в регионален, така и в световен аспект.

Договореното през март с посредничеството на Китай споразумение между Саудитското кралство и Иран понижи дългогодишното напрежение между двете страни. Без съмнение, тази стъпка потвърждава прогнозите за прекратяване или поне спад на нестабилността, която съществуваше досега в региона, умело направлявана от Запада и най-вече от САЩ. Както е известно, тя беше предшествана от подобни споразумения за помирение на Саудитите с Катар и Турция. Според повечето арабски медии, последните действия на Рияд, са имали ефект на „камък в блатото“ на регионалните кризи, отваряйки широко вратата пред дипломацията, която да се възползва от очерталите се възможности за деескалация напрежението и стабилизиране на Близкия Изток.

В тази връзка ще припомня, че при последното си посещение в Саудитска Арабия директорът на ЦРУ Уилям Бърнс нямаше какво да предложи на своите домакини, освен да изрази разочарование от сделката с Иран, постигната малко преди това с посредничеството на Китай. Твърди се, че Бърнс дори им е признал, че Съединените щати са били заварени неподготвени от сделката между Кралството и режима на аятласите за нормализиране на двустранните отношения. Всъщност, по този начин директорът на ЦРУ потвърди, че саудитският престолонаследник, който изглежда е възприел идеята за създаване на нов многополюсен свят, ясно дава да се разбере, че занапред и той, и Кралството възнамеряват да се грижат първо за собствените си интереси, а не да се съобразяват с тези на доскорошните си чуждестранни покровители.

Както споменах, през март иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и неговият саудитски колега Фейсал бин Фархан ал Сауд преговаряха в Пекин, съвместно с бившия китайски външен министър Ван И, след което обявиха, че двете страни ще възстановят дипломатическите отношения. Освен това, те се споразумяха да работят за активиране на общото споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите, технологиите, науката, културата, спорта и младежта, подписано още през 1998, както и на споразумението за сътрудничество в областта на сигурността, подписано през 2001. Впрочем, сред последиците от постигнатите договорености беше и решението на Рияд да започне преговори със Сирия за възобновяване на консулските услуги в замяна на някои отстъпки, които са в интерес на Кралството. Тези последователни стъпки могат да бъдат последвани от други, за разрешаване на сложните кризи, измъчващи региона, което ще е от полза и за двете страни.

Твърди се дори, че Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар ал-Асад на срещата на върха на Арабската лига, която ще се проведе през май в Рияд. Според Ройтерс, през следващите седмици саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд ще пътува до Дамаск, за да предаде на Асад официална покана да присъства на срещата на върха на 19 май. Естествено, тези стъпки не биха могли да се осъществят без волята и решимостта на престолонаследника да възприеме качествено нова външнополитическа стратегия, целяща постигане на истинска положителна промяна и стабилизиране на региона.

Кралството възприе нова визия за ограничаване на споровете и пренасочване на усилията в Близкия Изток към развитието и сътрудничеството, които да заменят хаоса, изкуствено стимулиран в региона от външните играчи и най-вече от САЩ. Тази визия на Кралството обаче влиза във все по-сериозно противоречие с интересите на западните сили. Очевидно е, че Рияд се опитва да прокарва една по-съобразена с реалната ситуация в региона външна политика, която е по-балансирана и независима от външните сили. Достатъчно е да припомня крайно негативната реакиця на Запада във връзка с последното решение на ОПЕК +, където Кралството играе важна роля, за допълнително намаляване на производството на петрол с 1,1 милиона барела дневно.

Този брилянтен план, в чиято основа са именно интересите на Саудитска Арабия, беше формулиран от лидера на кралството Мохамед бин Салман Ал Сауд в стратегическия документ, озаглавен „Визия 2030”, в който се посочва, че устойчивият просперитет на саудитския народ е основната движеща сила, определяща външната политика, както и просперитета и стабилността на региона. Министърът на външните работи принц Фейсал бин Фархан обяснява това по следния начин: „Външната политика на Саудитска Арабия не може да бъде разбрана без да обърнем необходимото внимание на значителните промени на всички нива, които се случват в Кралството. През последните години Саудитска Арабия демонстрира впечатляващ напредък във всички ключови сфери. Кралството, в частност, лансира модел на икономическа, социална и културна модернизация в период, когато регионът се раздираше от спорове, хаос и кризи. В резултат, редица нейни съседи разглеждат Саудитска Арабия като образец на нация, независима както от Изтока, така и от Запада. Нейната политика се основава на разнообразяване на партньорствата и изграждане на мостове с целия свят, без ограничения или диктат.“

Този подход демонстрира желанието на Кралството да върви смело по пътя на намаляване на напрежението, за да проправи пътя към нова ера на стабилност в региона, в рамките на бъдещия многополюсен свят. Сред резултатите от тази прагматична политика е процъфтяващата икономика на Саудитска Арабия, която се превърна в най-бързо развиващата се икономика в света. За първи път брутният вътрешен продукт на страната достигна трилион долара, а до 2030 Кралството си е поставило за цел да стане една от 15-те най-големи икономики в света. Саудитците се стремят да се превърнат в модел за подражание за съседите си, за да могат да постигнат качествена регионална трансформация, без външна намеса и вътрешно съперничество, които само подхранват тлеещите регионални противоречия.

Този модел е в съответствие с перспективната визия за Близкия Изток на престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, чиято реализация, според повечето местни анализатори, ще означава радикална положителна промяна, т.е. преход от кризите и турбуленциите, характерни за миналото (и постоянно подкаждани от бившите колониални държави и САЩ), към стабилност, модернизация и просперитет.

За да постигне амбициозните си цели, Рияд е концентрирал усилията си по две основни направления. Първото е свързано с укрепването на стабилността и намаляване на напрежението в региона. Сред примерите в това отношение са възстановяването на дипломатическите отношения с Иран и поканата към иранския президент да посети Саудитска Арабия. Освен това, както вече споменах, Кралството изглежда готово да отвори нова глава в отношенията със сирийския режим, проправяйки пътя за връщането на Сирия в арабската общност, като Рияд е поел ролята на „ключов посредник“ за постигането на тази цел. А към това следва да добавим и другите посреднически мисии на Саудитска Арабия в региона, - например водещата и роля в усилията за извеждане на Судан от политическа криза, както и за разрешавеното на други кризи и насърчаване на мира.

Второто направление е свързано с инициативите за стимулиране на регионалния просперитет. Например, саудитската инициатива „Зелен Близък изток“, която не касае само борбата с климатичните промени, а основната й цел е да подготви региона за „ерата след петрола”. Това е динамична, насочена към бъдещето визия, която иска да превърне Близкия Изток в бъдещ доставчик на възобновяема енергия за останалия света, след като досега беше такъв доставчик на петрол.

Няма съмнение, че всички страни очакват инициативите на Саудитска Арабия и нейната динамична външна политика да съдействат да установяване на стабилност в региона. Това включва прекратяване на войната в Йемен, възстановяване на стабилността в Ирак, напредъка на политическия процес в Ливан, разрешаването на различията между участниците в суданската криза и прекратяването на прокси войните, в допълнение към справянето с други заплахи за регионалната сигурност и стабилност.

Както се посочва в коментар на Arab News, визията на Саудитска Арабия се основава на нейната мощ и влияние, а пътят, избран от Кралството, е пътят на оцеляването за обхванатите от кризи страни в региона, позволяващ им да преодолеят предизвикателствата и да играят определена позитивна роля в бъдещия многополюсен свят.

*Експерт по проблемите на Близкия Изток