17
Вт, Май
26 Нови статии

Светът е на прага на контролиран срив на финансовите пазари

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Западните олигарски неслучайно обозначават планирания от тях финансов колапс като „Голямото презареждане”, защото с негова помощ не само обикновените служители и работници, но и дребният и средният бизнес могат да бъдат притиснати до стената и принудени „доброволно” да се съгласят да приемат прехода към зелена енергетика, както и емитирането на т.нар. „електронен долар”.

Докато администрацията на Байдън е ангажирана с подготовката на „случайна” ядрена война заради Тайван и Украйна, Федералният резерв на САЩ се готви да отправи глобалните финансови пазари в нокдаун, посредством повишаването на основния лихвен процент.

В тази връзка ще напомня, че официалните данни за инфлацията в САЩ не съответстват на реалните и показатели още от 70-те години на миналия век, когато тогавашния американски президент Ричард Никсън иска от стария си приятел Артър Бърнс, който ръководи Федералния резерв през 1970-1978, „да направи нещо с тази проклета инфлация”. Бърнс решава „елегантно” проблема, като изважда от сметките цените на горивата и хранителните продукти, които са двата най-нестабилни и променливи показатели.

Това означава, че днес инфлацията в САЩ значително надхвърля и без това рекордните показатели, което прави живота на американските безработни абсолютно непоносим. А според данните на независимите анализатори, безработните вече са над 25% от населението на страната.

Политиката на почти нулеви лихвени проценти, провеждана от Федералния резерв, доведе до изкуственото „раздуване” на финансовите пазари, тъй като вместо инвестиции, целящи подобряване на ефективността или използвани за закупуване на оборудване, големите компании вземат кредити за да изкупуват собствените си акции. Обяснението за това е съвсем просто – членовете на бордовете на големите корпорации получават премиите си не в пари, а в акции на своите компании, а самите премии зависят от ръста на пазарната капитализация на компанията.

Затова не бива да се изненадваме, че всеобщият любимец Илън Мъск продаде акциите на своята компания, „за да си плати данъците”, тъй като е наясно, че тоталният срив на финансовите пазари стремително наближава.

Има ли смисъл да напомням, че получилите големи „евтини кредити” развиващи се икономики, като тези на Китай, Пакистан или Индия, ще понесат съкрушителен удар след повишаването на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ. Това пък ще провокира глобална криза, на чиито фон Голямата депресия от 30-те години на миналия век ще ни изглежда като детска игра.

 

*Авторът е известен американски геоикономически анализатор, д-р по икономика от Принстънския университет и член на Редакционния съвет на сп. „Геополитика”

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика