28
Пет, Ян
12 Нови статии

Доставките на оръжие за Украйна: искрата, която ще запали война с Русия?

Актуално
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Конфликтът между украинското правителство и сепаратистките сили в Донбас, който през последните години тлееше тихо, благодарение на крехките Споразумения от Минс, очевидно се изостря. Това развитие на събитията повишава и без това опасното напрежение между Киев и Москва, подсилвайки твърденията, че Русия може да навлезе в Украйна.

Западните лидери възприеха крайно неразумна стратегия, на която кремълските чиновници реагират все по-остро. От началото на април насам Русия на два пъти осъществи застрашителни военни демонстрации в близост до границите на Украйна. Непосредствено преди втората от тях администрацията на Байдън съобщи за нова продажба на американско оръжие за Украйна на обща стойност 125 млн. долара. И макар че през юни сделката временно беше спряна, част от предвидените въоръжения, на стойност 60 млн. долара, все пак бяха изпратени на украинците, което съвпадна с посещението на държавния секретар по отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев, в края на октомври.

При това Съединените щати не са единствения член на НАТО, който дестабилизира ситуацията в региона, като продава оръжие на Украйна. На свой ред, Турция снабдява украинската армия с дронове, с чиято помощ силите на Киев вече осъществиха успешно нападение срещу артилерийски батарени на бунтовниците в Донбас. В отговор Москва изрази остър протест срещу ескалацията на конфликта, обвинявайки за това както Украйна, така и Турция. Последва ново разполагане на руски войски в близост до границата с Украйна, във връзка с което държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази тревога, че Русия "може да повтори военното си настъпление от 2014", когато Кремъл присъедини Крим, а след това оказа военна подкрепа на бунтовниците в Източна Украйна.

Продажбата на оръжие е само един от елементите на нарастващата подкрепа за Киев от страна на САЩ и съюзниците им от НАТО. Президентът Джо Байдън нееднократно декларира привързаността на Вашингтон към суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на "руската агресия". Военни части на САЩ и Украйна вече няколко пъти проведоха съвместни учения (включително щабни), а украински сили се включиха в маневри на НАТО. Украйна дори бе домакин на последните засега подобни учения, през септември 2021. Благодарение на натиска на Вашингтон тази страна на практика се превърна в неофициален член на НАТО.

Всички тези действия водят до абсолютно ненужна дестабилизация. Украинските лидери, включително президентът Владимир Зеленски, вече си позволяват ултрапатриотични заявления за връщането на Крим и разгрома на сепаратистите в Донбас. Тези цели съвсем открито се поставят и в официалната стратегия на страната, приета през март 2021.

Ако разсъждаваме логично обаче, подобни изцепки са напълно безмислени: украинските въоражени сили въобще не могат да се сравняват с руските, нито в количествено, нито в качествено отношение. Но, заради сляпата си вяра във военната подкрепа на САЩ или НАТО, украинското ръководство може да забрави за необходимостта от благоразумие и да се ориентира към открита конфронтация с Русия, която ще има злополучни последици за Киев. Ще напомня, че САЩ веднъж вече внушиха на един от особено нетърпеливите си клиенти илюзията, че може да разчита на подкрепата на Вашингтон и в резултат станахме свидетели на абсолютна ненужна война, в която въпросният американски клиент претърпя унизително поражение.

Администрацията на Джордж Буш-младши крайно необмислено вдъхна надежда на тогавашния президент на Грузия Михаил Саакашвили, че страната му е важен съюзник на САЩ и Америка и НАТО задължително ще и се притекат на помощ, ако тя влезе във въоръжен сблъсък с Русия. Вашингтон предостави на Тбилиси оръжия за милиони долари и обучи грузинската армия. Впрочем, Буш дори се опитваше да убеди съюзниците на САЩ в НАТО да приемат Грузия (както и Украйна) в алианса, но не постигна успех.

През август 2008 Саакашвили започна военно настъпление за да възстанови контрола над Южна Осетия (един от двата, откъснали се от Грузия, сепаратистки региони). В резултат от грузинското настъпление пострадаха руските миротворчески части, дислоцирани там от началото на 90-те години на ХХ век и Москва отговори с пълномащабно контранастъпление, което скоро доведе до окупирането на няколко грузински града и появата на руски части в подстъпите към грузинската столица. Въпреки предишната реторика на Вашингтгон, Саакашвили с изненада откри, че САЩ не горят от желание да воюват с Русия  и бе принуден да подпише мирно споразумение при наложените от руснаците условия.

Паралелите между онзи провал и сегашната украинска политика на Запада, и най-вече на САЩ, са тревожни. Продажбата на оръжие, осъществявана именно от Вашингтон, изключително изостря ситуацията в Украйна. Навремето президентът Барак Обама очевидно разбираше, че подобни действия могат да провокират Русия и да доведат до въоръжен конфликт и затова се отказа да предостави летални оръжия на Киев, въпреки че Конгресът вече бе разрешил тази стъпка.

За съжаление наследниците на Обама не демонстрират подобна мъдрост и предвидливост. Въпреки широко разпространените слухове, че Доналд Тръмп е бил прекалено "мек" с Русия, администрацията му нееднократно продаваше оръжие на Украйна. И през 2017, и през 2019, тези оръжейни доставки вкючваха дори модерни противотанкови ракети Javelin, въпреки ярострине протести на Москва. Още по-щедри са оръжейните сделки с украинците при управлението на сегашния президент Байдън.

Вашингтон и партньорите му от НАТО следва да се откажат от тази все по-рискована политика. Кремъл многократно даваше да се разбере, че смята Украйна за основен проблем на руската сигурност, а опитите тази страна да се превърне във военен съюзник на Запада рискуват да пресекат очевидната червена линия на руснаците. Мерките, които на практика подтикват нестабилния украински клиент на САЩ към провокации, които могат да имат изключително опасни последици за самия него, ако далеч по-мощният му противник оттговори с ескалация, са илюстрация за скандална външнополитическа некомпетентност от страна на Вашингтон. А предоставянето на съвременни въоръжения на Украйна представлява христоматиен пример за подобна глупост. Америка, Турция и другите "партньори" на Киев очевидно следва спешно да променят сегашния си курс, докато не са превърнали тлеещия украински конфликт в огромен пожар.

 

*Старши научен сътрудник в сферата на отбраната и външната политика в Института „Катон” в Сан Франциско, редактор в National Interest