06
Пон, Дек
9 Нови статии

Чешкият депутат Ян Хрънчирж: За пореден път изиграхме ролята на "полезните идиоти"

Актуално
Typography

- В социалната мрежа написахте, че сте "против толкова модерните напоследък опити за пренаписване на историята", а поводът бе поредната годишнина от края на Втората световна война. Според вас, кой и защо иска да пренапише историята?

- В чешкото общество е налице все по-осезаема, но недопустима тенденция за пренаписване на историята и, най-вече, за намаляване на огромната вреда, която германските нацисти нанасят по време на Втората световна война на нашата страна и нашия народ. Паралелно с това тече някаква странна и неприемлива кампания, чиято цел е да ни убеди - и най-вече нашето младо поколение - че германската окупация на чешките земи е била просто един от епизодите в историята на нашата държава, т.е. нищо изключително.

Демонтират се паметниците на онези, които ни освободиха от окупаторите, а много малко хора отбелязват годишнината от германската окупация на Чехословакия. Зад това стоят различни политизирани неправителствени организации и свързаните с тях съвременни "комсомолци", усилено внушаващи ни тази "истина".

- Заради случая във Върбетице отношенията между Чехия и Русия достигнаха точката на замръзване. Днес, няколко седмици по-късно, как оценявате изнесената от властите информация?

- С течение на времето става все по-ясно, че доказателства, че руските агенти са били във Върбетице, просто няма. Полицията представи само косвени доказателства, въз основа на които не може дори да бъде заведено дело срещу някого. За мен е странно, че при положение, че липсват сериозни доказателства, управляващите провокираха такъв грандиозен дипломатически и медиен конфликт с Русия.

- А какво ще кажете за твърдението на журналиста Ян Кроупа, че вицепремиерът Ян Хамачек е обмислял сделка с Русия, предлагайки "Чехия да потулва засега случая във Врбетице и да не го обявява публично, а в замяна Русия да и изпрати 1 милион дози от ваксината „Спутник V“ и да приеме поканата на Прага да бъде домакин на евентуалната първа среща между Владимир Путин и Джо Байдън"?

- При всички случаи министърът, който толкова глупаво се прави на Джеймс Бонд, ни превърна в посмешище на международната сцена и следва незабавно да подаде оставка.

- Както вече споменах, в момента отношенията ни с Русия никак не са добри. Как бихте коментирал факта, че именно в разгара на скандала с Москва чешкият посланик Пивонка присъства на военния парад за Деня на победата в Москва. Част от опозицията е възмутена от това... Как би следвало да се отнасяме сега към Русия?

- Смятам, че присъствието на посланик Пивонка на парада в чест на годишнината от края на Втората световна война е израз на почит към героите, които по онова време се сражават и за нашата свобода. Много ме радва, че поне посланикът ни е запазил здравия си смисъл, подобно на мнозинството европейски дипломати, които също присъстваха на този парад.

- До каква степен случаят Върбетице ще окаже влияние на бъдещите ни отношения с Руската Федерация? И не ви ли се струва, че нашите съюзници не ни оказаха достатъчна подкрепа в тази ситуация?

- Абсолютно ясно е, че отношенията ни с Русия, на практика, ще приключат задълго и, че ще понесем сериозни икономически загуби. Чешките производители на бира и индустриалните ни предприятия ще плачат, докато германските - без всякакво съмнение - ще се радват. Изглежда че за пореден път изиграхме ролята на "полезните идиоти", както вече сме го правили на няколко пъти в историята, с цел изостряне на отношенията с руснаците. Според мен, всичко това е свързано с промените в ръководството на Съединените щати и Чешката република вероятно просто е била забъркана в някаква игра на специалните служби. Както винаги, Западът не ни подкрепи и сега отново ще ни се наложи да се оправяме сами.

 

* Ян Хрънчирж е известен чешки икономист, депутат в парламента от групата на "Свобода и пряка демокрация". Интервюто публикуваме с любезното съдействие на Давид Хора и Parlametní listy