23
Нед, Ян
9 Нови статии

Няколко въпроса във връзка с взрива във Врбетице

Актуално
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Подозренията във връзка с причастността на Русия към взрива в склада за боеприпаси във Врбетице, станал преди почти седем години, са много сериозни.

И, ако бъдат доказани, това ще означава, че Русия е нарушила нашия суверенитет, което е нечуван прецедент от 1989 насам. Безпрецедентно впрочем, беше и изгонването на 18 дипломати от руското посолство в Прага (последвано от изготването на 20 чешки дипломати от посолството в Москва - б.р.). Вече е ясно, че поне за известна време чешко-руските отношения просто ще замрат, а след това още дълго ще си останат влошени. Предвид сериозността на случая е необходимо напълно да бъдат премахнати съмненията относно достоверността на информацията, озвучена от чешкия премиер Бабиш и вицепремиера (а също външен и вътрешен министър) Хамачек.

Съдейки по всичко, налице са доказателства за присъствието на двама агенти на ГРУ по време на инцидента в региона, където се намира въпросният склад. Останалите детайли в тази история обаче, както и общият контекст, пораждат редица въпроси.

Могат ли да бъдат представени конкретни доказателства за руското участие? Има ли и други версии относно причините за взрива?

Достъпната за чешкото общество информация поражда обосновани подозрения. В онзи момент руските агенти са се интересували от обекта, но не е ясно, дали са успели да проникнат там и какво са могли да направят. Това, само по себе си, е причина за ответни мерки на ниво специални служби, но не и за прекъсване на дипломатическите отношения. За последното е необходимо да знаем повече. Има ли възможност да получим подобна информация? Или действаме, базирайки се изключително на подозрения, които няма да бъдат подкрепени от необходимите доказателства? Следва да напомня също и, до какви изводи стигна чешкото следствие преди шест години. Има ли и други подозрения? Кой още е проявявал интерес към обекта и е бил заинтересован от катастрофата? Според официално озвучената версия, историята е свързана с доставката на боеприпаси в Украйна и Сирия с посредничеството на български оръжеен търговец, което между другото е в разрез с чешкото законодателство. Наистина ли взривът е прекъснал тази престъпна верига?

Защо информацията за руско участие се появи именно сега?

Свидетели сме на рязко изостряне на руско-американските отношения на международната сцена, а ситуацията в Украйна е на ръба на конфликта. Вътре в самата Чехия пък, се води остра борба за това, кой ще модернизира АЕЦ "Дуковани". В течение на шест години не чухме нищо за разследването на взрива във Врбетице и ето че изведнъж се появи информация за вината на Русия. След това позицията на Чехия по споменатите по-горе конфликти неизбежно ще стане антируска (междувременно чешкият министър на промишлеността Хавличек обяви, че руската корпорация "Росатом" ще бъде изключена от търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ "Дуковани" - б.р.). (Не)удачно стечение на обстоятелствата?

Откъде се появи тази информация?

От достъпната информация следва, че данните са получени от Службата за сигурност и информация, както и от Националния център за борба с организираната престъпност. Предвид цялата сериозност на случая, е необходимо въпросните органи да не се крият - както винаги - зад клишето за "свръхсекретния характер на информацията" и да обяснят, как са получини информацията и, каква роля за изиграли в това отношение американските и други чуждестранни разузнавателни служби.

Как информацията е стигнала до медиите?

Макар че, съдейки по всичко, съвсем доскоро тази информация е била строго секретна, тя по някакъв начин е попаднала в седмичника "Респект". И това не се случва за първи път. Миналата година по същия начин в течение на няколко месеца се разпространяваше дезинформация за "убиеца с рицин". Подобни съзнателни изтичания

на (дез)информация се осъществяват не само от нашите специални служби, с цел да влияят върху общественото мнение и политическата ситуация. Американската "дълбока държава" успя по същия начин да парализира няколко инициатива на Тръмп. Министър Хамачек заплашва със съд бившия външен министър Петържичек заради твърденията му, че докато е бил на поста си е разполагал с въпросната информация (макар че в момента това вече не би могло да навреди на следствието). Би било по-добре Хамачек да се заеме с постоянното изтичане на определена секретна информация от чешките специални служби и най-вече от Службата на сигурност и информация към медиите. Това не само вреди на държавата, но и ерозира доверието към онова, което ни поднасят медиите.


За какво се готвеше да преговаря министър Хамачек в Москва?

Когато съобщи, че предстои да посети Москва, както министър Хамачек, така и премиерът Бабиш изглежда вече са били наясно със ситуацията. Нима Хамачек е искал да получи ваксина от Русия, готвейки се в същото време да прекъсне дипломатическите отношения с нея? А може би е искал да обяви в Москва подозренията на Чехия? Защо не успя да се уточни със също толкова добре информираният чешки премиер и двамата разиграха пред обществото странното представление за подготвяното посещение и внезапния отказ от него? Тук нещата вече не опират до самия скандал, а до неспособността на нашите ръководители да действат адекватно в ситуация, когато залогът наистина е голям.

Политиците ли контролират специалните служби или обратното?

На страницата си в Туитър директорът на Службата за сигурност и информация оцени високо "решителните действия" на премиера и министрите, отбелязвайки, че именно по този начин следва да се държи една "горда и уверена в себе си държава". Абсолютно неправилно е шефът на контраразузнаването да коментира публично политически решения, но е още по-лошо, ако организацията му влияе върху външната политика на страната.

А Службата за сигурност и информация отдавна се опитва да го прави. Министър Хамачек направи точно това, което искаше от него разузнавателната си служба, чиято ориентация е добре известна. Но нима, когато се опитва да вземе решение, един политик не трябва да вземе под внимание всички налични данни и да отчете съществуващите разнопосочни интереси? И тук се връщаме към въпроса за способността на нашите ръководители да действат адекватно в трудни ситуации. Фактът, че само след няколко месеца премиерът Бабиш ще трябва да реши, дали шефът на Службата за сигурност и информация следва да остане на поста си, вероятно е поредното "неудачно стечение на обстоятелствата". Сега, благодарение на случилото се, Бабиш ще може гордо и самоуверено да остави на поста му директора на въпросната служба, ползващ се с пълната подкрепа на Вашингтон.

 

* Авторът е известен чешки политолог, анализатор на Argument -

http://casopisargument.cz/?p=35469