17
Вт, Май
26 Нови статии

"Законът Родченков": война срещу допинга или срещу конкурентите?

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В края на януари 2019 Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) одобри т.нар. "Закон Родченков", който позволява на властите на САЩ да глобяват всички спортисти за употребата на допинг. В момента законопроектът Roddchenkov Anti-Doping Act очаква разглеждането си в Сената на САЩ.

Според експертите, ако той влезе в сила, десетки чуждестранни спортисти (включително и български) ще бъдат заплашени да попаднат в затвора, а световният спорт ще се промени драматично. Така, ако "Законът Родченков" вече действаше, руският биатлонист Александър Логинов например, не само нямаше да може да участва в състезанията за Световната купа, а най-вероято вече щеше да се намира в някой американски затвор, тъй като щяха да го арестуван още на границата на САЩ, където (в Солт Лейк Сити) през февруари 2019 се проведоха състезанията за купата. Законът предвижда глоба от един милион долара (ако става дума за организация) или затвор до десет години, за нарушаване на антидопинговите правила. При това, този американски закон ще действа не само по отношение на гражданите на САЩ, но и на спортисти и спортни организации от целия свят, включително от България.

За първи път за "Закона Родченков" за заговори преди една година. Тогава някои спортни журналисти прибързано квалифицираха законопроекта, предложен от американските конгресмени, като "пиар акция". На пръв поглед, той не представлява нещо качествено различно, тъй като в много държави, включително в Русия и България, съществуват закони, предвиждащи наказателна отговорност за разпространението на допинг. Нито един от тях обаче, не засяга чуждестранни граждани и международни състезания. Както е известно, те са обект на наказателните мерки на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). При всички случаи, заплахата, че в САЩ могат да бъдат екстрадирани спортисти или чиновници, заподозрени, че са използвали или предлагали допинг, звучи скандално.

Законът визира всички международни състезания, в които участваст спортисти от САЩ и поне още три други държави или, където са ангажирани американски спонсори или промоутъри. Тези критерии се покриват не само от световните шампионати и купи, но и от множество по-малко значими турнири. Ако на някой от тях бъде доказано използването на допинг, целящо извличане на печалба, извършителите могат или да бъдат пратени в затвора за срок до десет години, или пък да платят 250 хиляди долара (като частни лица) и до милион долара, ако става дума за организация. Освен това, организаторите са длъжни да представят на Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) цялата налична информация и да сътрудничат с американските разследващи органи.

По този начин, САЩ на практика се превръщат в едноличен диктатор в света на спорта. Така например, ако "Законът Родченков" беше приет по времето на Олимпийските игри в Сочи през 2014, Съединените щати биха могли да привлекат под наказателна отговорност всички руски чиновници, споменати в доклада на Комисията Макларън и лишени от своите длъжности във връзка с това, и дори да поискат тяхната екстрадиция. При това срокът на давност по този закон е цели десет години.

Разбира се, в МОК нямаше как да не реагират на тези планове на Вашингтон. От централата на Комитета изразиха загриженост, че "според законопроекта, спортистите от 206 национални олимпийски комитети, участващи в различни международни състезания, попадат по действието на наказателното законодателство на САЩ".

Както е известно, МОК традиционна се отнася крайно негативно към разглеждането от граждански съдилища на дела, касаещи използването на допинг. В Комитета предпочитат да решават сами тези въпроси. Затова, причината за сегашното мълчание на МОК е, че там все още не вярват, че законопроектът действително може да бъде приет от Конгреса. Повечето му членове продължават да го смятат за пиар акция и опит на САЩ да упражнят натиск върху МОК и WADA с цел на Русия да бъдат наложени допълнителни санкции.

Както вече споменах, в момента законопроектът е в самото начало на пътя към превръшането си в истински закон. Той мина през първия етап - Камарата на представителите и сега предстои да бъде разгледан от Сената на САЩ. Показателно е обаче, че законопроектът се подкрепя от представители и на двете големи партии. Ако "Законът Родченков" наистина бъде приет и от горната камара на американския парламент, той ще веднъж ще трябва да бъде разгледан от двете камари на Конгреса. След това, окончателната версия на законопроекта следва отново да бъде гласувана, а после да бъде изпратена за подпис на президента на САЩ.

Възможно е в хода на цялата тази дълга процедура законопроектът да претърпи много сериозни промени. Например, международните състезания, да започнат да се третират като национални, а измамите с използвнето на допинг като "измами в особено големи размери", ако бъде доказано наличието на "заговор", а не просто допингово нарушение.

При всички случаи са налице много сериозни съмнения, дали американските власти наистина се опитват да изчистят спорта от допинга, или само ще използват закона за да стопират чуждестранните конкуренти на собствените си спортисти. Впрочем, вече има примери за това - така, международни адвокати, водещи делата на редица известни спортисти, наскоро съобщиха, че МОК съзнателно е скрил доказателства за невинността на неколцина руски атлети, състезавали се в периода преди Олимпийските игри през 2018 в Южна Корея.

Известният германски юрист Кристоф Вишеман и неговата адвокатска кантора обвиниха Международния олимпийски комитет (МОК), че е скрил доказателства, оневиняващи защитаваните от кантората руски спортисти в навечерието на Олимпийските игри през 2018. Според немските юристи: "МОК е допуснал сериозно нарушение на процесуалните права на защитаваните от нас спортисти, прикривайки важни оневиняващи ги доказателства от съда и защитата. На практика, липсват доказателства, потвърждаващи обвиненията, лансирани от информатора на WADA Григорий Родченков и касаещи състезанията на Олимпиадата в Сочи. Самият Родченков непрекъснато променя показанията си, а твърденията му стават все по-объркани. Шефът на WADA Ричард Макларън би следвало да признае този факт, още в началото на разследването".

В тази връзка, кантората на Вишеман напомня за успешното приключване на разследването по отношение на руския скиор Александър Легков, който през миналата 2018 беше напълно оправдан от Спортния арбитраж (СAS) в Лозана: "Изключително сме доволни, че делото срещу Легков, което се проточи повече от две години, приключи успешно. Срещнахме много трудности, но в крайна сметка нещата се развиха добре".

Какво се случи през 2018

Както споменах по-горе, кантората на Вишеман е ангажирана с делата на редица руски спортисти, заподозрени, че са нарушили антидопинговите правила, един от които е и Легков. В тази връзка ше напомня, че в навечерието на Олимпийските игри в Пьончанг през 2018 МОК дисквалифицира 43-ма руски спортисти  и анулира резултатите им от Олимпийските игри през 2014 в Сочи, обвинявайки ги, че са използвали забранени лекарствени средства. В хода на разследването, спортистите заведоха иск в CAS, който в крайна сметка напълно удовлетвори апелациите на 28 души, включително на скиора Александър Легков, а резултатите им от Олимпийските игри през 2014 бяха възстановени.

Освен това, пожизнената забрана за участие в Олимпиади, наложена на други 11 спортисти, беше заменена с допускането им на Игрите през 2018.

По-късно МОК заяви, че няма да обжалва решението на CAS, макар че си запазва правото да поднови разследванията срещу руски спортисти, ако се появят нови доказателства: "Разочаровани сме от решението на CAS да отхвърли обжалването ни от 23 април 2018, касаещо делото срещу руския скиор Александър Легков. МОК няма да обжалва решенията на арбитража по делата на другите руски спортисти, но си запазва правото да ги поднови, ако се сдобие с нови доказателства". Тук е мястото да напомня, че CAS отмени санкциите, наложени от МОК на руските спортисти в началото на февруари 2018.

Както е известно, руските спортисти участваха на зимните Олимпийски игри в Пьончанг през 2018 с неутрален статут, т.е. без правото да използват националната символика и химна на страната. В крайното класиране на Олимпиадата руснаците заеха 13-то място, като спечелиха 2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови медали.

Тук е мястото да напомня, че след Световното първенство по ски-северни дисциплини в Зеефелд Австрия през февруари 2019, където норвежките скиори спечелиха най-много златни медали, руската страна отправи запитване до WADA, дали препаратите срещу астма (използвани от почти всички норвежки състезатели) увеличават потенциала на спортистите. Впрочем, през март 2019 българският спортен министър Красен Кралев участва в симпозиума на WADA в Лозана, където се дискутира именно разрашаването на терапевтична употреба на лекарства от спортистите. Интересно е обаче, че резултатите от дискусиите, както и позицията на самия Кралев (който досега се обявяваше против подобни разрешения) не бяха обявени.

Самите спортисти обаче все по-често се обявяват против т.нар. "терапевтични изключения". Така, австрийският скиор Йоханес Дюр заяви, че в националния отбор са го съветвали да симулира астма и така да получи терапевнично разрешене, за да може да подобри резултатите и класирането си. На свой ред, световноизвестната полска скиорка Юстина Ковалчик призова за забраната на всички "терапевтични изключения", които всъщност осигуряват нерегламентирани предимства и са използвани от хора като норвежките ски бегачи Марит Бьорген и Мартин Сундбю, американската тенисистка Серена Уйлямс, спортната гимнастичка Симона Байлс и други.

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика