17
Вт, Май
26 Нови статии

Венецуела е на ръба на войната: намесата на САЩ може да се окаже фатална

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Очевидно е, че режимът на венецуелския президент Мадуро създаде много сериозни проблеми, включително милиони бежанци, ужасна криза в сферата на здравеопазването и обедняване на населението в една страна, която по принцип би трябвало да е много богата. Ясно е също, че причината за това не се изчерпва с американските санкции и други мерки, а е свързана и с некомпетентността и фундаменталните провали на социалистическата идеология на режима.

От тази гледа точка, подкрепям усилията на венецуелската опозиция да промени положението в страната. Не съм сигурен обаче, че тактиката на САЩ по отношение на случващото се във Венецуела ще сработи. Мисля си, че ако признаването на председателя на Националната асамблея за президент може и да има някакъв чисто символичен смисъл, то не променя властта на място. Затова се опасявам, че всичко ще завърши в задънена улица, или дори с нещо още по-лошо – с гражданска война.

Освен това, както и в много други ситуации, свързани с администрацията на Тръмп, подозирам, че тактиката на САЩ по отношение на Венецуела въобще не е била сериозно обмислена и вероятно никой не се е сетил да си зададе простичкия въпрос „какво следва оттук нататък?”.

Генерал Матис вече не е в Пентагона и се опасявам от възможността САЩ да предприемат поредната военна авантюра. Само че опитът от американските военни интервенции в Латинска Америка не изглежда особено обнадеждаващ. Затова бих бил изключително предпазлив и по-скоро бих поощрил другите латиномерикански държави да поемат инициативата за разрешаване на кризата.

Ясно е, че подобна интервенция много лесно може да бъде започната, но е изключително трудно да бъде успешно приключена. Затова, на мястото на САЩ, бих подходил изключително предпазливо към рещаването на този проблем.

 

*Авторът е старши вицепрезидент на Центъра за анализ на европейската политика (СЕРА) във Вашингтон и бивш главен редактор на британския „Икономист”, материалът публикуваме с любезното съдействие на „Апостроф”.

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика