17
Вт, Май
26 Нови статии

Завръщане от студа: затоплянето на отношенията между САЩ и Русия все още е възможно

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В историята на руско-американските отношения трудно може да бъде открит прецедент, когато президентът на Руската Федерация се е обадил на своя колега от Белия дом за да му предаде личната си благодарност за приноса на Централното разузнавателно управление на САЩ и неговия директор за гарантиране на руската национална сигурност.

Парадоксалното в случая е, че днешният държавен глава на Русия е бивш офицер от КГБ. Впрочем, Владимир Путин винаги е пълен с изненади.

Съобщението на сайта на Кремъл за провелият се в неделя (т.е. на 17 декември 2017) телефонен разговор между Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп би трябвало да отвори очите на всички, които са се поддали на американската пропаганда, че Путин е зъл демон, готов да погълне Запада, или пък на руската пропаганда, внушаваща, че светът е ясно разделен на "добри" и "лоши".

Държави като Турция, Иран, Северна Корея и Венецуела очевидно следва да осъзнаят, че ситуацията в света и зараждащият се нов международен ред представляват много по-сложна картина, отколкото някои от тях си мислят. Всъщност, какво накара Путин да предприеме една толкова необичайна стъпка?

На първо място, Кремъл усеща, че разследването на предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през ноември миналата година е на път да се окаже в задънена улица и, вероятно, рано или късно ще трябва да бъде прекратено. При подобно развитие се очертава едно бъдеще, в което русофобската вълна в САЩ постепенно ще спадне, оставяйки след себе си множество разрушения и боклуци, но и възможността да стартира възстановяването и реконструкцията на отношенията с Москва.

Путин най-вероятно е наясно, какво голямо символично значение има жестът на ЦРУ да му предаде изключително важна разузнавателна информация, свързана със сигурността на неговия роден град, с който се гордее целият руски народ и където самият той е оставил сърцето си.

От ключово значение тук е интерпретацията на този жест на ЦРУ. Агенцията дава сигнал, че отново разглежда Русия като събеседник от чисто професионална гледна точка и, че според нея, скоро нещата отново ще влязат в обичайното си русло.

Разбира се, учудващо е, че със своите действия ЦРУ очевидно игнорира санкциите срещу Русия, наложени по времето на Обама. На свой ред, Путин обеща на Тръмп, че Кремъл няма да забрави тази благородна постъпка и, че ако - не дай си Боже, подобна опасност заплашва и САЩ, рускатата Федерална служба за сигурност (ФСБ) също ще сподели с американците информацията, с която разполага.

Възможно ли е ЦРУ да е действало самостоятелно? Не знаем, какъв канал е използвала Агенцията. Както изглежда обаче, Путин е бил наясно, че решението е било взето от директора на ЦРУ Майк Помпео. Съществува вероятност, Помпео да е разговарял с руския посланик в САЩ Анатолий Антонов с одобрението на Тръмп. Самият Путин изрично помоли Тръмп да предаде благодарността му лично на Помпео.

Всичко това се случи в самото навечерие на 18 декември, когато президентът Тръмп представи новата стратегия за национална сигурност на САЩ (в която Русия и Китай са нарочени като основните противници на Америка - б.р.). Нима ЦРУ не е знаело, че само преди седмица президентският съветник по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър отправи поредните нападки срещу Русия, наричайки я "ревизионистка държава", която застрашава самите основи на световния ред и международната система, която САЩ с толкова усилия създадоха през миналия век след края на Втората световна война?

Двата телефонни разговори между Тръмп и Путин, осъществени в рамките на само три дни, обръщат надолу с главата всички досегашни сметки. Ако в четвъртък (14 декември) Тръмп се обади пръв за да благодари на Путин за приятелското му изказване за САЩ, направено на традиционната годишна пресконференция на руския президент в Москва, в разговора, между двамата, осъществен в неделя (17 декември), Путин благодари на Тръмп, че е одобрил инициативата на Помпео да предаде на руските служби изключително важна информация за подготвящо се терористично нападение в Санкт Петербург.

В последно време много неща говорят за това, че в крайна сметка поне част от американския елит започва да разсъждава по-трезво и да осъзнава, че Тръмп всъщност е бил прав, твърдейки, че да се работи с Путин и да се приеме помощта на Русия би могло да е в интерес на САЩ. И, което е по-важното, в Кремъл изглежда усещат, че неприятностите на Тръмп може би скоро ще приключат.

Разбира се, налице са и негативни новини. Само преди две седмици, по време на посещението си в три европейски държави, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отново се опита да представи Русия в образа на "врага". А още преди това, на 9 декември, станахме свидетели на опасен инцидент между американски и руски изтребители в небето над река Ефрат.

Несъмнено е обаче, че провелата се във Вашингтон на 19 декември "работна закуска" между първия заместник на държавния секретар на САЩ Томас Шенън и руският посланик в страната Анатолий Антонов, много внимателно е била наблюдавана в такива отдалечени столици, като Пекин например, където очакват допълнителни признаци, че "ледът действително се пропуква". В тази връзка се цитират думите на Антонов, казани в навечерието на това събитие, а именно, че двата телефонни разговора между Путин и Тръмп потвърждават, че "нашите две страни се нуждаят една от друга. И те формулират съвместна програма за действие за укрепване на глобалната сигурност"

 

* Авторът е индийски дипломат от кариерата, бил е посланик на страната си в Турция и Узбекистан. Анализатор на "Ейша Таймс"

 

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика