17
Вт, Май
26 Нови статии

Енергийното самоубийство на Украйна

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Според повечето анализатори в Киев, продължаващото блокиране на влаковете, натоварени с въглища от т.нар. Луганска и Донецка републики, от страна на крайните украински националисти, пристигнали специално за целта в района на Донбас, може да се превърне в изключително сложен проблем за правителството на Украйна и президента Петро Порошенко.

Както е известно, блокадата на Донбас започна още в края на декември 2016, а на 25 януари 2017 ветерани от т.нар. украински доброволчески батальони, начело с депутата от Върховната Рада Владимир Парасюк, блокираха движението на влаковете, превозващи въглища от зоните, контролирани от източноукраинските бунтовници, под предлог, че се борят с контрабандата, която според тях се осъществява паралелно с доставките на въглища.

Това принуди правителството в Киев да обяви извънредно положение в енергийния сектор на страната в средата на февруари, тъй като недостигът на въглища съвсем скоро може да доведе до спирането на голям блой украински ТЕЦ-ове, чиято работа продължава да зависи от доставките на твърди енергоносители от разбунтувалите се източни региони.

Както заяви в тази връзка президентът Порошенко: "действията, насочени към блокирането на доставките на въглища, са фактор, дестабилизиращ Украйна", добавяйки, че те застрашават триста хиляди работни места в страната. Въпреки това, поне до този момент не се забелязват признаци, че националистите са склонни да се вслушат в думите му.

В същото време Министерството на енергетиката в Киев засега отказва да внася електроенергия от Русия, въпреки че на състоялото се на 13 февруари заседание на антикризисния щаб енергийният министър Игор Насалик обяви, че въглищните запаси на Украйна ще се изчерпат напълно само след 30 дни, т.е. към средата на март. На същото заседание Насалик призна, че в създалата се кризисна ситуация единствената алтернатива на доставките от Донбас е вносът на въглища от Русия. Според него: "не можем да разчитаме на внос от ЮАР, както се надявахме, тъй като се оказа, че всички налични количества в тази страна вече са договорени за износ към други държави. При това положение ни остават само два варианта: или да започнем да внасяме руски въглища, или пък руски природен газ". Въпреки това обаче, министърът увери, че страната му в никакъв случай няма да се ориентира към доставките на електроенергия от Русия. На свой ред, говорителят на руското енергийно министерство потвърди, че към средата на февруари от страна на Украйна действително не са постъпвали искания за доставката на електроенергия, във връзка с дефицита на въглища в страната. Все пак, някои украински енергийни експерти не изключват, че когато страстите се успокоят, властите в Киев все пак ще поискат от Москва извънредни доставки на електроенергия, още повече, че вече сме били свидетели на подобни прецеденти. Така например, през лятото на 2016 Русия достави на Украйна 600 мегавата електроенергия в рамките на споразумението за техническа помощ, заради дефицита в украинската енергийна система. Между другото, украинските власти и тогава упорито отричаха, че страната им получава електричество от руснаците.

В Украйна има общо 14 ТЕЦ-а, като шест от тях (ако изключим тази в бунтовническия център Луганск) работят с антрацитни въглища, добивани почти изключително в Донбас. И ще са нужни много време и пари за да могат да преминат към друг тип въглища. Освен това Украйна не разполага с необходимото количество газови въглища тип "Г" (с каквито работят останалите и ТЕЦ-ове) за да гарантира доставките за всичките си електроцентрали.

Експертите смятат, че в резултат от блокадата половината украински ТЕЦ-ове могат да останат без гориво. Това обаче ще означава, че няма да може да се гарантира поддържането на необходимата мощност в украинската енергийна система, така че тя да може да покрива нуждите на потребителите.

Ако доставките на въглища от Донбас не бъдат възобновени, в технологично отношение за момента няма никакво друга алтернатива, освен доставката на енергоносители от Русия. Защото, дори ако украинското енергийно министерство реши да включи газомазутните блокове за захранване на въпросните ТЕЦ-ове, ще се наложи доставката на допълнителни количество природен газ, който - предвид факта, че отоплителният сезон продължава и Украйна почти не разполага с резерви в собствените си газохранилища, също може да бъде внесен само от Русия. Абсолютно същото се отнася и за спешните доставки на въглища, както и за преките доставки на електроенергия, просто защото нито един от украинските съседи не е в състояние да се ангажира с подобни доставки.

Предизвестената смърт на украинската ядрена енергетика?

Истината обаче е, че Украйна е изправена и пред друга изключително сериозна опасност. Редица експерти - както украински, така и чуждестранни - смятат, че импровизираната блокада на Донбас е на път да "довърши" ядрената енергетика на страната. Тоест, освен че поставят под въпрос нормалното електроснабдяване на украинските домакинства и предприятия, организаторите на въпросната блокада на практика излагат на риск живота на милиони свои съграждани, доближавайки Украйна до истински ядрен апокалипсис. Както посочи наскоро председателят на Надзорния съвет на киевския Институт за енергийни стратегии Юрий Королчук, от 2014 насам енергетиката на страната постоянно се намира в извънредна ситуация. Блокадата на Донбас, организирана от т.нар. "ветерани" по заповед на радикално-националистическите политическа кръгове в Киев, просто задълбочи ситуацията до степен, че правителството вече не може да прикрива очевидното. Защото възможните периодични изключвания на тока и евентуалното спиране на целия украински промишлен сектор вероятно ще се окажат само началото.

Истинската трагедия може да настъпи още през лятото на 2017, когато изтормозената от вопиющата некомпетентност на сегашните управляващи украинска ядрена енергетика престане да функционира. Както е известно, през последните три години всички украински атомни електроцентрали (общо четири АЕЦ с петнайсет енергоблока) работят в изключително опасен режим. Експериментите с използването на американско ядрено гориво и изкуствено предизвикваните резки промени на напрежението вече провокираха няколко аварийни ситуации. Следващата авария спокойно може да се окаже последната. Според Ковалчук, обременената с толкова сериозни проблеми Украйна би могла още през лятото "да се взриви" - в прекия и преносния смисъл на думата. Истината е, че управляващите в Киев не се замислят за последиците от крайно рискованите експерименти в ядрената енергетика на страната, а те могат наистина до доведат до мащабна катастрофа, от която ще пострада не само Украйна, но и разположените в близост до нея държави, включително България. Така например, през 2016 само в АЕЦ Ровно имаше две много сериозни аварии. Остарялото оборудване се нуждае от пълноценна замяна а не от безмислените в тези условия "модернизация" и извънредни ремонти. И в момента практически всички украински енергоблокове работят в авариен режим и постоянно излизат от строя. Заради недостига на антрацитни въглища в ТЕЦ-овете и обявеното извънредно положение в енергийния сектор, властите в Киев са принудени да се опитват да "изтискат" максималното от четирите АЕЦ-а на страната. Тоест, опитвайки се да избегне социалния взрив, Порошенко изглежда готов да провокира съвсем сериозен и мащабен ядрен взрив. Наистина, експертите твърдят, че АЕЦ вероятно ще могат да издържат на извънредното натоварване в рамките на два-три месеца. Колапсът обаче изглежда неизбежен, като той може да стане факт още през лятото на тази година, когато украинците започнат масово да използват допълнителни хладилни агрегати, климатици и вентилатори. Едно прекалено горещо лято може да стане последното за Украйна,като нещата не опират само до доказано опасната АЕЦ Ровно. Както вече споменах, всички атомни електроцентрали в страната работят в условията на повишен риск и евентуален нов скок на електропотреблението през лятото може да се окаже "началото на края".

Правителството в Киев и президентът Порошенко биха могли да избегнат риска от ядрен апокалипсис, само ако съумеят да се справят с организаторите на блокадата и възстановят снабдяването на украинските ТЕЦ-ове с антрацитни въглища от от Донбас. Това разбира се няма да подобри радикално ситуацията в украинската енергетика, но поне би намалило рисковете от появата на нов Чернобил. В тази връзка, цитираният по-горе украински енергиен експерт Юрий Королчук препоръчва на президента да прекрати "политическия панаир", принуждавайки (включително и със сила) въоръжените "ветерани" да прекратят блокадата на жп мрежата в Източна Украйна. От друга страна обаче, демонстрираното от него нежелание да реши въпроса по този начин и мнимата му политическа безпомощност кара някои да смятат, че самият президент е част от цялата тази не съвсем ясна енергийна игра, която се води в момента в Украйна, предполагайки дори, че в Киев съзнателно провокират хуманитарна и екологична катастрофа, надявайки се по този начин да възстановят прогресивно намаляващия интерес на Запада към случващото се в страната. Съвсем скоро ще разберем, каква точно е истината, но периодичните спирания на тока и въведеното извънредно положение в енергийния сектор действително могат да се окажат просто началото на поредица от трагични събития, които да поставят под въпрос съществуването на самата Украйна, а вероятно и не само нейното.

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика